– Blåser en kirkelig vind over NLM
– Vi er inne i det som en med et litt vanskelig ord kan kalles kirkeliggjøringsprosess, sier Lars Gaute Jøssang, hovedstyreleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han har forståelse for at det som har skjedd i Den norske kirke er utfordrende for medlemmer i organisasjonen som han leder.
– Relasjonen som mange har hatt til Den norske kirke er borte eller sterkt svekket.
Jøssang påpeker at de fleste som har vært med i arbeidet til Misjonssambandet har benyttet kirken til dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.
– Når den strukturen blir mindre relevant, oppstår det behov for ordninger som ivaretar disse behovene. Det tilsier en strukturering og enda større grad av formalisering enn det vi har hatt.
– Aldri kirke
Hovedstyrelederen minner om NLMs selvforståelse.
– Vi har aldri definert oss som en kirke. Grunnreglene er klinkende klare på at dette er en organisasjon som skal utbre evangeliet i Norge og internasjonalt. Vi er en misjonsorganisasjon.
– Hva holder dere igjen fra å bli en kirke?
– Hva de enkelte misjonsvennene tenker om sitt kirkeforhold, har ikke vært hovedsak for oss. Vi har som kall å drive misjon, og alle som vil være med under betingelsene som ligger i grunnreglene er velkomne til å være med. Ellefsen orienterer seg ut fra en frikirkemodell og vil smette NLM inn i det.
– Men mange i den yngre generasjon, blant dem pastor Andreas Bakke, har aldri hatt tilhørighet til Den norske kirke. Bakke sier han vil være medlem der han arbeider og har sin tjeneste?
– Her er det ulike syn. De store forsamlingene har drevet i tiår etter tiår og har vært uavhengige av det meste. De har hatt søndagsmøter i årevis. Det nye er at bymodellen blir aktuell også i bygder og tettbygde strøk. Vi er i en sentraliseringsprosess i det kristne arbeidet. Når nye generasjoner kommer på banen, tenker de som Bakke. Generasjonen før har tenkt både bedehus og kirke, sier Jøssang.
Hovedstyrelederen i Misjonssambandet står fremdeles i Den norske kirke, men har aldri vært flittig kirkegjenger.
– Bedehus, møte og forening har vært mine arenaer, og kirketilhørighet har ikke vært så viktig for meg.
Rigid
– Tilsynelatende rygger dere inn i menighetsmodellen. Hvorfor kan dere ikke komme dem i møte som trenger en kirkestruktur?
– Jeg mener dokumentet (NLMs selvforståelse og identitet, journ. anm.) ivaretar dem på en god måte. Det har alltid vært høykirkelige og lavkirkelige grupperinger i organisasjonen, men at det blåser en kirkelig vind over NLM er riktig å si.
– Ellefsen og Bakke nevner flere eksempler på forhold som roper etter orden.
– Ja, jeg ser det, men det blir rigid om alt skal instruks-festes til minste detalj. Noe av vår styrke har vært fleksibilitet og handlingsrom.