Blasfemidømte Asia Bibi har forlatt Pakistan
Bibi skal nå være i Canada, ifølge hennes advokat. – En stor glede, men jeg er samtidig spent, sier Stig Magne Heitmann i Åpne Dører.
Den kristne tobarnsmoren, Asia Bibi, ble i 2010 dømt til døden i Pakistan for blasfemi. I oktober i fjor ble dommen omgjort av pakistansk høyesterett etter kraftig internasjonalt press.
Bibi ble dermed løslatt, men har oppholdt seg på et hemmelig sted på grunn av trusler fra ytterliggående islamister i Pakistan.
Onsdag opplyste imidlertid advokaten hennes, Saif Ul Malook, at hun nå har ankommet Canada, ifølge CNN. Også pakistanske medier meldte onsdag at Bibi har forlatt landet, men opplysningene er ikke bekreftet på offisielt hold.
Lettet
Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, er lettet.
– Asia Bibi har sittet ti år i fengsel og ni år med en dødsdom. Vi er utrolig glade for at hun nå er ute av Pakistan. Saken har opptatt oss så lenge. Vi er glad for at Pakistans høyesterett stod opp for viktige rettsprinsipper og frifant henne, tross hardt press, sier Brown i en nyhetssak på Stefanusalliansens nettside.
– Vi er også glad for at Pakistans myndigheter har tatt vare på sikkerheten hennes i landet og nå har latt henne dra, fortsetter han.
Krangel om vannbøtte
Asia Bibi ble dømt til døden fordi hun fordi hun ble beskyldt for å ha kommet med nedsettende kommentarer om profeten Muhammed i en krangel om en kopp vann med en muslimsk kvinne.
Blasfemilovene er en meget sensitiv sak i Pakistan. To høytstående politikere, Salmaan Taseer og Shahbaz Bhatti, som ble drept i 2011, hadde begge vist støtte til Asia Bibi og argumentert for at blasfemilovene burde reformeres.
Opptøyer og drap
Bibi kunne da teknisk sett ha forlatt Pakistan. Det antas at hun har blitt passet på av myndighetene på et sikkert sted mens hun har ventet på å få asyl i et annet land. Bibis døtre skal allerede befinne seg i Canada.
Avventende
Stig Magne Heitmann, faglig leder i Åpne Dører, er også glad, men avventende.
– Dette er selvsagt en stor glede for Asia Bibi og hennes familie, men jeg er samtidig spent på hva som vil skje i Pakistan nå, sier Heitmann og forklarer:
– Hvis radikale islamister reagerer med vold er faren stor for at dette går ut over andre kristne i landet. Jeg er avventende og fryktsom for hva radikale islamistiske ledere kan gjøre, og hva imamer kan oppildne til. Jeg kjenner at dette er et stort bønneemne.
Stor oppmerksomhet
Ifølge Åpne Dører utgjør antallet kristne i Pakistan cirka 4 millioner mennesker av en befolkning på 200 millioner. Pakistan står på femteplass over organisasjonens årlige rangering over de 50 landene der kristne opplever høyest grad av forfølgelse i verden.
Peter Jakob, administrerende direktør for Senter for sosial rettferdighet i Lahore, forteller til CNN at virkningen av blasfemilovgivningen rammer kristne uforholdsmessig sterkt.
Senteret anslår at halvparten av dem som er anklaget for blasfemi er ikke-muslimer. Saken mot Asia Bibi har ført til stor internasjonal oppmerksomhet rundt Pakistans strenge blasfemilov, som fører til automatisk dødsstraff dersom man blir dømt.