AFRICA MERCY: Rundt 2.500 kirurgiske behandlinger vil bli utført om bord på «Africa Mercy» de neste månedene. I ­tillegg vil 8.000 få tannlegebehandling.

Ble fire år forsinket på grunn av epidemi

Endelig har verdens største sykehusskip ankommet Guinea.

Publisert Sist oppdatert
FØRSTEDAME: Landets førstedame, Madame Hadja Djene Condé, åpnet offisielt besøket. I løpet av året kommer trolig også presidenten på besøk.

Her skal rundt 450 frivillige tilbringe de neste ti månedene. I god tradisjon fikk skipet en celeber ankomst. Landets førstedame, Madame Hadja Djene Condé, åpnet offisielt besøket. I løpet av året kommer trolig også presidenten på besøk.

Over sykehuset

Skipet har fem operasjonsstuer, en CAT skanner, eget laboratorium og 82 sengeposter for pasienter. Roger Vassnes, daglig leder i Mercy Ships, skriver i en pressemelding at mannskapet jobber gratis i tillegg til at de dekker egne kostnader til reise, kost og losji. Blant de norske er Harald Buverud fra Kristiansand, som har jobbet om bord i 15 år.

– Jeg skulle bare være med i seks måneder, men det ble litt lenger, skriver han til Dagen.

Sykehuset ligger en etasje under lugaren han bor i. For å komme på jobb, må han hver dag gå gjennom sykehuskorridoren. Der treffer han ofte pasienter som han tar seg tid til å leke, danse og spille fotball med.

– Det er litt rart å jobbe og bo på et sykehus som også er et skip, men man blir jo vant til det etter så mange år, skriver nordmannen, som går under navnet «Bowie».

De frivillige om bord kommer fra rundt 40 nasjoner.

– Her finner man mennesker som representerer et bredt spekter både faglig, kulturelt og sosialt. Det som samler oss er ønsket om å formidle fremtid og håp til medmennesker i noen av verdens mest fattige land, sier Vassnes.

NORSK: Harald Buverud fra Kristiansand er blant de norske som jobber om bord. Han skulle i utgangspunktet bare jobbe seks måneder, men nå har det blitt 15 år.

Utfordringer

Buverud jobber som kjølemaskinist/ventilasjonstekniker og tar seg av alt av air condition, kjølerom og frysere. Med en daglig temperatur på 35 grader og luftfuktighet på over 90 prosent, byr jobben på nok av utfordringer.

Han var en av dem som skulle dratt til Guinea for fire år siden, men endte i stedet på Madagaskar.

– Det var mange pasienter som ventet på oss her, så det var trist å måtte avlyse turen til Guinea skriver han.

– Hvor vanlig er det at dere er ti måneder på et sted?

– Det er helt vanlig. Vi har pasienter som trenger flere behandlinger, og enkelte trenger lang oppfølging. Selv om det er sykehus i Guinea, er det ingen som gjør de operasjonene som vi gjør.

Sykehusskipet bidrar ikke bare med medisinske tjenester, men jobber også med utdanning og personlig oppfølging av rundt 1.500 helsefagarbeidere. I tillegg har Mercy Ships bygd opp en tannlegeklinikk som ligger på universitetsområdet i Conakry.

– Den blir brukt til opplæring av tannleger etter at vi har reist, skriver «Bowie».

Åpningsseremoni: Kaptein John Borrow overværer åpnings­seremonien. Til venstre: Administrerende direktør Warrie Blackburn.

2.500 operasjoner

Rundt 2.500 kirurgiske behandlinger vil bli utført om bord på skipet de neste månedene. I ­tillegg vil 8.000 få tannlege­behandling.

I Guinea bor det rundt 12,5 millioner mennesker. Landet har bare én lege per 10.000 innbyggere. Til sammenligning har skandinaviske land om lag en lege per 234 innbyggere. Landet er rikt på mineraler og kunne potensielt vært et av Afrikas rikeste land. Til tross for dette utgjør Guinea et av Vest Afrikas fattigste land.

Powered by Labrador CMS