– Ble hentet fra kirkesalen

Fitjar-pastor forstår ikke hvordan politiet kan definere bedehuset deres som bolig.

Publisert Sist oppdatert

– De bodde i kirkesalen. Den eneste tilpasningen vi gjorde var å sette noen løse, lave kontorskillevegger i vinkel i en krok for å skjerme litt rundt dobbeltsengen og barnesengen som familien delte, sier pastor Frank Håvik i Nytt Liv Sunnhordland.

Fredag 23. februar brøt politiet seg inn og hentet ut en afghansk familie på fem som hadde satt i kirkeasyl i Betania bedehus på Fitjar siden 30. november.

Det er et av to lokaler som Nytt Liv Sunnhordland disponerer til sine samlinger. Menigheten er tilsluttet De frie evangeliske forsamlinger (DFEF).

Bedehuset har de siste tre månedene blitt brukt til samlinger hver uke.

Ankesak

Familien som satt i kirkeasyl er konvertitter til den kristne tro, men ble ikke trodd på dette av Utlendingsdirektoratet, ifølge Håvik.

Familien fikk først medhold hos Oslo byfogdembete i Oslo, men tingretten gikk motsatt retning i november.

Nå venter familien på at saken skal opp for lagmannsretten i 2019. Politiet mener imidlertid at det ikke er garanti for uttransportering.

– Politiet gikk inn i kirkesalen og hentet dem ut, sier pastoren.

Avskaffer kirkeasyl

Pastoren er enig med Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug som i går uttalte til Vårt Land at Politiets Utlendingsenhet (PU) i realiteten avskaffer kirkeasylet når de definerer bedehuset som en bolig.

PU peker på at retningslinjene skiller mellom selve kirken og «andre typer lokaler tilknyttet kirken, som f.eks. menighetshus», ifølge Vårt Land.

– Jeg skjønner ikke hvordan politiet får det til å være et bolighus. Vi har til og med pusset opp lokalet for to, tre år siden og det gjør man jo ikke om vi ikke ønsker å bruke det. Vi har drift i to lokaler. Dette sier de bare for å rettferdiggjøre det de har gjort, sier Håvik til Dagen.

Støtte fra ordfører

– Bedehuset ble bygget rundt 1970 og har alltid vært til menighetsbruk, aldri noe annet, sier han.

Ordfører i Fitjar, Wenche Tislevoll (H), er også kritisk til politiets tolkning av kirkeasylet.

– Dette har vært en menighet så lenge jeg kan huske, og har vært brukt til møtevirksomhet, sier hun til nettavisen Stord24.

Predikanthybel

Bedehuset inneholder et lite soverom for overnatting i underetasjen. Tidligere var det vanlig å ha et rom for predikanter og andre i kortere perioder.

Rommet er avstengt fra møtesalen. Familien har kunnet bruke en dusj i tilknytning til dåpskummen på podiet i møtesalen.

PU mener det er funksjonen og ikke hva bygget er regulert til som er avgjørende for politiets vurdering.

De oppfatter huset er brukt som bolig av familien siden april 2017, sier leder for identitetsfastsettelse ved Politiets Utlendingsenhet, Håvard Bekk til Stord24.

Kirkeasyl

Håvik opplyser at familien har vært i kirkeasyl i tre perioder det siste året. Først noen uker fra slutten av februar 2017.

Deretter fra slutten av mars til 12. mai. Familien ble deretter værende ut mai i påvente av mottaksplass.

Da tingrett-dommen kom i slutten av november, dro familien rett i kirkeasyl igjen av frykt for å bli hentet av politiet. Der har de vært i tre måneder til politiet brøt seg inn forrige uke.

Møtevirksomhet

Det har vært ukentlige torsdagsmøter de siste tre månedene i bedehuset, like lenge som familien har bodd der.

Pastoren forklarer det med at dette tidligere var onsdagsmøter i menighetens andre bygg, men disse ble flyttet i tid og sted slik at familien kunne delta.

Det har ellers vært både mer og mindre aktiv møtevirksomhet i bygget, opplyser pastoren.

– Vi har hatt bryllup, dåp, julefeiring, 17. mai-feiring, bønnemøter og undervisning. Hvor mye vi bruker bygget har ikke så mye med saken å gjøre. Den norske kirke har kirkebygg med én gudstjeneste i året. Det har aldri vært snakk om at det ikke er et kirkebygg fordi de ikke har regelmessige møter, sier Håvik.

Skepsis til Listhaug

Pastor Håvik mener at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) som øverste ansvarlige nå vil miste støtte fra mange i kristenfolket.

– Jeg har snakket med mange som har sagt at de har revurdert sin begeistring.

KIRKEASYL-SAKEN: – I det lengste hadde jeg håpet at landets justisminister kom på banen. Hun var jo lenge mange kristnes... Posted by Dagen on 28. februar 2018

– Nå kobles Sylvi Listhaugs navn til knust glass, trampende politistøvler og fortvilte barneskrik i et frikirkelig...Posted by Dagen on 27. februar 2018

Powered by Labrador CMS