Ble reddet ut av rusen - nå vil han hjelpe andre

Rolf Helge Ødegård var fanget i rusavhengigheten før han for åtte år siden møtte Gud. Nå blir han bestyrer ved et etterlenget kontaktsenter i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vet at mennesker som oppsøker kontaktsenteret vil få hjelp til å komme seg ut av rusavhengigheten. Vi har fått en bra gjeng med frivillige med oss, og dette skal bli en redningsstasjon for mennesker i nød, sier Ødegård.

Han er nyansatt bestyrer ved det nye kontaktsenteret som Evangeliesenteret snart åpner i Bergen. Organisasjonen fortsetter etableringen av kontaktsentre i Norge, og nå står Vestlandets hovedstad for tur. I midten av september kan Evangeliesenteret åpne dørene til et etterlengtet kontaktsenter i byen. Det nye tilbudet vil være lokalisert i Misjonsskirken Bethel sine lokaler i Lille Øvregate i Bergen sentrum. Tirsdager og torsdager hver eneste uke vil rusavhengige i byen bli invitert inn for et måltid mat og en god samtale, Tilbudet skal drives etter samme mønster som de øvrige kontaktsentrene organisasjonen har andre steder i Norge.

Vil informere rusmiljøet

Åtte år er gått siden Rolf Helge selv kom seg ut av rusproblemene. Det skjedde gjennom et cafetilbud som kalles «Englevakten» i Flekkefjord.

Nå skal han gjennom arbeidet ved kontaktsenteret selv få hjelpe mennesker ut av rusavhengigheten. En av de første oppgavene fremover blir derfor å oppsøke rusmiljøet i Bergen for å informere om det nye tilbudet rettet mot rusmisbrukere.

– Evangeliesenteret har et godt ord på seg i disse miljøene. De fleste vet om oss på en eller annen måte, enten ved at de selv har vært der, eller kjenner noen som har fått hjelp av senteret. Det gir oss et godt utgangspunkt.

Jaktet lokaler

Daglig leder Trond Eriksen er glad for at det endelig har lykkes med få etablert seg i Norges nest største by. Han forteller til Dagen at det har vært en noe kronglete prosess å finne et sted å være.

– Vi kontaktet Bergen kommune for å høre om det var noe mulighet for å finne egnede lokaler den veien, uten at det ga noe resultat. I tillegg har vi jaktet i det private markedet, men det er svært kostbart å finne noe som er tilpasset vårt bruk i sentrum, sier Eriksen.

Løsningen dukket opp i da Bethel-menigheten kom på banen og ønsket å samarbeide med Evangeliesenteret.

– Vi fikk kontakt med Misjonskirken, som ønsker oss velkommen til å bruke deres lokaler. Det er en god løsning vi er veldig takknemlig for å ha fått i stand, fortsetter Eriksen.

Gode erfaringer

Han sier at erfaringene med kontaktsentre andre steder i landet er gode. Tilstrømningen av brukere er veldig bra, og stadig vekk får mennesker hjelp til å ta steget videre for å komme seg ut av rusproblemene. Da går ferden gjerne videre til et av organisasjonens evangeliesentre.

– Er det aktuelt å etablere enda flere kontaktsentre?

– Ja, helt klart. Det er ingen grunn til at vi skal stanse opp nå. Vi er hele tiden på jakt etter steder hvor vi kan etablere oss. Det handler om å finne egnede lokaler, men også at kostnadene er innenfor ansvarlige rammer. Når det gjelder frivillige medarbeidere, er vår erfaring at vi stort sett greier å rekruttere mennesker som ønsker å gjøre en innsats for den utsatte gruppen vi ønsker å nå, svarer Trond Eriksen.

Omsorg og kjærlighet

Marit Nyhammer er en av dem som har meldt seg for å gjøre en frivillig innsats ved kontaktsenteret. Hun er medlem av Misjonsskirken Bethel, men har ikke hatt noen relasjon til Evangeliesenteret tidligere.

– Jeg fikk en påminnelse fra Gud da dette dukket opp. Det er et meningsfullt arbeid hvor jeg kan få være med å gi rusmisbrukere et måltid mat, omsorg og kjærlighet. Jeg har ikke vært involvert i Evangeliesenterets arbeid tidligere, men synes det arbeidet de driver er veldig bra, sier Nyhammer.

Powered by Labrador CMS