TRYGLER: Kvinnen sier i en samtale Dagen har fått tilsendt at hun frykter at hun vil bli drept. Hun trygler også Utlendingsnemnda (UNE) om å se på saken hennes på nytt.

Ble sparket og slått av eks-mannen etter å ha blitt sendt ut av Norge

Nå lever den enslige småbarnsmoren i frykt på ukjent adresse sammen med to små barn.

Publisert Sist oppdatert

I en politirapport som Dagen har fått tilgang til går det fram at en kvinne ble uttransportert sammen med sin ektemann og to barn i april. Da de kom fram til bestemmelsesstedet, ble kvinnen tilsnakket av ektemannen og deretter slått i hoderegionen så hun falt. Mens hun lå nede, sparket han henne en gang til.

Både norsk og lokalt politi var vitne til hendelsen, men det var det lokale politiet som grep inn og fikk skilt de to. I etterkant ble mor og barn sendt ut av landet eskortert av norsk politi, mens far fikk bli.

Trygler UNE

To dager senere ble kvinnen imidlertid returnert på nytt og oppholder seg i dag på et gjestehus i landet. Der bor hun sammen med barna på fire og sju år.

Ifølge en kilde Dagen har vært i kontakt med, skal hun ha mottatt drapstrusler fra en av de tilsatte ved gjestehuset. Ektemannen, som i realiteten er hennes eks-mann, vet også hvor hun bor.

Kvinnen sier i en samtale Dagen har fått tilsendt at hun frykter at hun vil bli drept. Hun trygler også Utlendingsnemnda (UNE) om å se på saken hennes på nytt.

Jan Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøker (NOAS), sier til Dagen at behandlingen av kvinnen på flyplassen vil kunne bety at hun har rett til asyl. I Norge gis det asyl til personer som står i fare for å bli utsatt for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending, ifølge Utlendingslovens paragraf 28.

– Hvis det er slik at mannen utøver vold mot henne, slik rapporten dokumenterer, og hvis han vil fortsette å gjøre det - uten at kvinnen har mulighet til beskyttelse - så vil omfanget av mishandlingen kunne danne grunnlag for beskyttelse.

Dette vil gjelde hvis kvinnen ønsker å tre ut av ekteskapet, men der valget medfører risiko for livet.

Lo av henne

Dagen har vært i kontakt med Politiets Utlendingsenhet som uttransporterte kvinnen. De har ikke anledning til å gå inn i den konkrete saken uten kvinnens godkjenning. Men på generelt grunnlag svarer de at politiet har mulighet til å ta med seg personer som blir forsøkt returnert og ikke akseptert av hjemlandets myndigheter tilbake til Norge.

«Dersom en person mener det er utrygt å bo i landet han/hun har blitt tvangsreturnert til, kan personen søke UNE om omgjøringsanmodning», skriver de. PU presiserer også at norsk politi ikke har politimyndighet utenfor Norge. Det betyr at eventuelle straffbare handlinger i returlandet tilfaller lokalt politi.

En aktivist i det aktuelle landet skal ha møtt kvinnen. Hun forteller på bloggen hans at det lokale politiet lo av henne da eks-mannen gjøv løs på henne. Videre går det fram at eks-mannen skal ha slått og misbrukt kvinnen mange ganger mens de oppholdt seg i Norge. Kvinnen skal ha rapportert politiet om dette og uttrykt at hun fryktet for livet sitt om hun ble sendt tilbake til der hun kom fra.

Hjemme i Norge har kvinnen et lite nettverk som betaler for oppholdet ved gjestehuset.

– Norske myndigheter har satt denne familien i en livsfarlig situasjon. Det oppleves nesten kriminelt, sier han med henvisning til at kvinnen ikke har noen som kan beskytte henne.

Håper på rask avklaring

Kvinnens advokat, René Stub-Christiansen, håper på en rask avklaring i saken. Han har sendt omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda. Før helgen ba han også UNE om å utstede visum og overføre kvinnen til et såkalt safe house, eller trygt sted.

Ifølge advokaten er det en stor risiko for at kvinnen kan bli drept. Han mener at eks-mannen klart og tydelig har tatt avstand fra henne og at det øker risikoen ytterligere.

– Han utførte vold mot henne på flyplassen. Selv om politiet grep inn, kan man ikke forvente beskyttelse fra myndighetene. Hun er nå innestengt i frykt for nye overfall, sier han.

Advokaten opplyser at kvinnen hele tiden har hevdet overfor UNE at hun og ektemannen var fraskilt, men hun skal ikke ha blitt trodd. Han mener at det som skjedde på flyplassen, der mannen ble tatt imot og kvinnen og barna ble sendt ut, bekrefter hennes historie.

– Om ikke UNE hadde trodd på kvinnen tidligere, så burde de i alle fall reagert da de ble separert og returnert hver for seg. Likevel valgte de å returnere henne som enslig kvinne. Dette mener jeg de burde tatt en ny vurdering på før de returnerte kvinnen på nytt.

– Hva har du gjort med opplysningen som kommer fram i politirapporten?

– Vi har påpekt overfor UNE at vi mener politiet har gjort feil i denne saken.

Ser på saken

Fungerende seksjonssjef i UNE, Katinka Kaupang, skriver i en e-post til Dagen at de har mottatt politirapporten og at de nylig har fått inn en omgjøringsanmodning.

– Vi ser på den nå. Vi vil lese og vurdere alle opplysninger vi har fått og se disse i sammenheng med opplysninger som tidligere er gitt i saken. Kvinnens advokat vil få svar fra oss når beslutninger tas i saken, legger hun til.

Powered by Labrador CMS