Ble utbrent av yoga

Erika Järnkvist tror yoga var årsaken til at hun i flere år slet både fysisk og psykisk. – I sin ytterste konsekvens handler yoga om å «slukke livet», sier hun.

Publisert Sist oppdatert

I en kommentar skriver redaktør Samuel Teglund at de daglig har fått reaksjoner via telefon og sosiale medier fra folk som ønsker å takke, rette kritikk eller komme med synspunkt på at de belyser temaet.

– Det er tydelig at dette er et område som mange, ikke minst troende, har tenkt mye på, men som media svært sjelden problematiserer, skriver han.

Stor oppmerksomhet

Artikkelen om foreldrene i Rydaholm som fikk stoppet yoga på sin skole fikk stor oppmerksomhet i Sverige. I begynnelsen av april skrev Världen i dag om Bymarkskyrkan i Jönköping som tilbyr kurs i meditasjon og yoga.

I samme by ble det kort tid etter kjent at en leder i kundalini-yoga var hyret inn for å veilede diakoner.

Et lite søk på google viser at også flere kirker i Norge tilbyr kurs i yoga, og at slike kurs også foregår i flere sjømannskirker i utlandet.

Nyåndelighet

Järnkvist forteller til Världen i dag at hun ble opptatt av nyåndelighet i tenårene. Sitt første møte med yoga fikk hun på danselinjen på videregående. Der ble yogaøvelser brukt for å strekke ut og som en avslappingsteknikk.

– Jeg hadde lest om yoga og visste at det kom fra hinduismen. Det var helt greit for meg all den tid at jeg var så interessert i åndelighet. Yoga ble noe veldig naturlig, forklarer hun.

Etter videregående dro hun til et yogasenter i Småland. Det tre måneder lange retreatet inneholdt blant annet fem uker med total stillhet, bortsett fra at de fremsa ulike mantra.

– Retreatet opplevdes som forferdelig tøft. Man fikk ikke lov til å gråte og skulle bare fokusere på øvelsene, forteller Järnkvist. Selv opplevde hun at negative følelser fra fortiden kom til overflaten.

– Jeg fikk aldri bearbeidet disse følelsene. I stedet skulle man «hoppe over» dem. Lærerne var veldig tydelige på at yoga ikke er terapi, forteller hun.

Psykiske problemer

Järnkvist opplevde allerede i en tidlig fase av sin åndelige søken at hun begynte å få psykiske problemer, og at de forverret seg da hun begynte å praktisere yoga. Blant annet fikk hun panikkanfall. I dag tror hun yoga var en viktig årsak til det.

– Mange som utøver yoga sier at det har en positiv virkning på dem. Hva tenker du om det?

– Det var også min erfaring i starten. Yoga har en avslappende effekt. Man blir både konsentrert og fokusert. Like i etterkant av øvelsene kan man også oppleve at man er i balanse og i harmoni. Men yoga har en bakside. Jeg opplevde at alt som var «jeg» til slutt forsvant. Tilbake ble en følelse av meningsløshet. Jeg ble apatisk og etter hvert både fysisk og psykisk utmattet.

Järnkvist møtte veggen og ble sykemeldt. Samtidig fortsatte hun med yoga og østlig åndelighet fordi det ble anbefalt av helsevesenet.

– På det tidspunktet forsto jeg fortsatt ikke at mine psykiske problem var koblet til yoga, sier hun.

En ny vår

Vendepunktet kom da hun ble kristen som 23-åring. Da tok hun et oppgjør med østlig åndelighet og yoga. Nesten umiddelbart merket hun en endring i helsesituasjonen. To uker senere var hun tilbake på jobb etter lang tids sykemelding. Hun beskriver det som en ny vår. En tid med indre helbredelse og gjenopprettelse.

– De depressive tankene forsvant mer og mer. Jeg kjente en glede jeg ikke hadde opplevd på lang tid. I stedet ble jeg fylt av fred. Et halvt år senere var også panikkanfallene borte. De hadde plaget meg i flere år.

Som kristen tror hun på en åndelig virkelighet; en ond og en god. For henne oppleves det feil å utøve østlig, åndelige disipliner som en del av et kristent liv.

– Bibelen sier klart og tydelig at Gud omtaler seg selv som den eneste gud. Om vi da beveger oss inn i en annen åndelighet, som i praksis er avgudsdyrkelse, så vil det få konsekvenser. Det gjelder uavhengig om du er en bekjennende kristen eller ikke, sier Järnkvist.

Hun nøler ikke med å kalle yoga for avgudsdyrkelse.

– Det spiller ingen rolle om man nevner Jesus eller et bibelord som mantra. Du vil fortsatt være under en hinduistisk åndelighet ved å gjøre de ulike bevegelsene, mener hun.

Forening

– Yoga betyr «forening» og sikter mot å åpne kroppen for en åndelig virkelighet. Det handler om å gå inn i en tomhet eller et «ikke-jeg» og utslokke livet for siden å bli forent med den hinduistiske verdenssjelen Brahman, fortsetter hun.

Järnkvist er av den oppfatning at yogaen også er koblet til det hinduistiske karmasystemet. På senteret i Småland fikk hun for eksempel prøve såkalt «karmayoga».

– Det handlet om å utføre gode gjerninger, som å ta hånd om hester, engasjere seg i miljø eller lage sunn mat. Slik skulle vi samle god karma. Jo mer god karma, jo raskere kom man til Brahman, sier hun.

I dag er det seks år siden Järnkvist ble kristen. Hun får ikke lenger panikkanfall og kjenner seg hel på innsiden.

– Selvfølgelig er det fortsatt saker jeg må jobbe med, men opprettelsen jeg fikk etter at jeg brøt med yoga er ekte. Jeg har fått et liv som fungerer. En ekte glede. Og den harmonien jeg søkte etter opplever jeg i dag. Selv når jeg har det tøft så fins det en glede og trygghet der, og en fred som består, sier hun.

Les også:

Powered by Labrador CMS