Blir ikke mer kristendom i skolen til høsten
KRLE-faget regjeringen har lovet KrF å innføre, vil ikke komme før tidligst høsten 2015. - Det er en selvfølge at dette skal gjennomføres, sier Anders Tyvand (KrF).
Mer kristendom i religionsfaget i skolen, krevde KrF under regjeringssonderingene i høst.
Dermed sikret partiet et løfte i regjeringserklæringen om at RLE-faget skal endres til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk), og at faget skal inneholde minst 55 prosent kristendom.
Kristelig Folkeparti har fått opplyst av politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet at KRLE-faget skal være klart høsten 2015.
Endring tar tid
- Vi har fått til svar fra departementet at endringen i KRLE-faget vil bli innført fra og med skoleåret 2015/16. Det tar litt tid å gjøre slike endringer, blant annet fordi alt av læremateriell også må tilpasses, sier Anders Tyvand, KrFs utdanningspolitiske talsmann, til Dagen.
Selv om KrF helst skulle sett at KRLE-faget var klart til skolestart allerede kommende høst, vedgår Tyvand at det neppe skjer.
- En slik endring er noe som kan ta litt tid. Jeg fikk telefon fra noen som skal gi ut lærebøker til høsten 2014 og de sa at de trengte året på seg for å gjøre endringene.
Han har ingen grunn til å tro at faget ikke vil komme på plass etter hvert.
- Det er en selvfølge at dette skal gjennomføres. Jeg har ikke hørt noe annet fra noe hold enn at intensjonen er at dette skal gjennomføres, sier Tyvand.
Mye arbeid
Kunnskapsdepartementet vil verken bekrefte eller avkrefte overfor Dagen om KRLE-faget er klart høsten 2015.
- Vi har startet arbeidet med å gjennomføre avtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og Kristelig folkeparti om KRLE-faget. Det nye faget vil bli innført i denne regjeringsperioden. Det er for tidlig å si noe om når, men det er ikke meldt opp som sak for Stortinget i denne vårsesjonen, svarer statssekretær Birgitte Jordahl (H) i en e-post.
- Hvor mye må faget endres for å oppfylle kravet om minst 55 % kristendom? Må lærebøkene endres?
- Det gjenstår en god del arbeid. Derfor må vi få lov til å komme tilbake til spørsmålene som dreier seg om det konkrete innholdet i faget og bruken av lærebøker, sier Jordahl.
Må endre loven
Saken ligger nå til behandling i Opplæringsavdelingen i departementet, som skal be Utdanningsdirektoratet om å endre læreplanen i RLE.
- Vi jobber med saken og har sikte på å få en raskest mulig avklaring, sier Johan Raaum, ekspedisjonssjef i Opplæringsavdelingen.
Han kan heller ikke gi noe tidsperspektiv.
Det er en omfattende prosess å endre RLE-faget. Først skal det lages et utkast til en ny læreplan.
Så blir planen sendt ut på tre måneders høring til alle som har interesse for faget, som kommuner, fylkeskommuner og utdanningsorganisasjoner. Til slutt skal læreplanen fastsettes av departementet.
Samtidig som læreplanen bearbeides må også navneendringen på faget opp i Stortinget. «Religion, livssyn og etikk» er omtalt i opplæringslovens paragraf 2-4 og med et navneskifte må også loven endres, opplyser Raaum.
Usikker på lærebøker
- Må lærebøkene i RLE byttes ut?
- Det kommer helt an på, sier ekspedisjonssjefen.
Det har vært uklart for Skole-Norge hvor vidt RLE-faget skal endres dette året. Kunnskapsdepartementet har fått noen brev fra lærere som lurer på når det skal skje.
- Læreplanen vil sannsynligvis ikke være klar før høsten 2015. Undervisningen skal følge gjeldende læreplan inntil ny læreplan blir kunngjort, skriver Utdanningsdirektoratet i et svarbrev til Sandnessjøen Ungdomsskole i Nordland.
Ikke forkynnende
Statssekretær Jordahl er opptatt av at nordmenn må være kjent med den kristne kulturarven som «en del av oss og vår historie».
- Samtidig mener jeg det ikke er en motsetning mellom det å ta vare på norsk kultur og den kristne kulturarven, og det å være et samfunn hvor flere kulturer og religioner har en nasjonal plass. Det skal også gjenspeiles i KRLE-faget, og det skal ikke være forkynnende, sier statssekretær Birgitte Jordahl til.
DAGEN