OD-leder: Frida Jøraholmen Andresen er leder av Operasjon Dagsverk.

Blir kalt for nynazister og antisemitter

Mellomkirkelig råd reagerer kraftig på deler av kritikken som rammer Operasjon Dagsverk.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan en organisasjon som kaller seg kristen ta terroristenes parti mot Israel og forherlige onde muslimjævler?

Er denne organisasjonen kuppet av venstreorientert avskum?

Ta dere nå sammen eller havn i helvete sammen med muslimdjevlene!

Dette er tilbakemeldinger som gjør Operasjon Dagsverk urolige i møte med OD-dagen 1. november.

– Det har vært en del drøye anklager på nett og på Facebook. De har kalt oss for nynazister og antisemitter, sier Frida Jøraholmen Andresen, leder av Operasjon Dagsverk.

– Hvordan opplever dere karakteristikkene?

– Vi synes dette er alvorlig. Det er ganske drøye beskyldninger når de rammer ungdom helt ned i 13-årsalderen, sier hun.

Operasjon Dagsverk er drevet av og for ungdom. OD-sjefen er bekymret for at liknende karakteristikker skal ramme ungdom under selve OD-dagen 1. november.

KARAKTERSTIKKER: Operasjon Dagsverk og samarbeidspartner KFUK-KFUM blir utsatt sterke beskyldninger i sosiale medier. Her er noen av dem. Fotocollage: Skjermdump

– Boikott = jødehat

Tilbakemeldingene kommer fra privatpersoner. Men også organisasjoner har gått langt i å rette kritikk mot innholdet i årets OD.

Operasjon Dagsverk er i år tildelt organisasjonen KFUK-KFUM Global, som tar til orde for boikott av israelske varer. Selv om ungdomsorganisasjonen garanterer at de ikke kommer til å formidle boikott til norske skoleelever, er kritikerne urolige for at elever likevel skal bli påvirket i feil retning.

Med Israel for Fred (MIFF) kaller boikott av israelske varer for «jødehat» i en annonse som skal motivere folk til å boikotte Operasjon Dagsverk (OD). Dagen har tidligere skrevet at både Mosaisk Trossamfunn og ti av fylkeslagene til Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu) oppfordrer medlemmer til boikott av OD.

Tar sterk avstand

Nå reagerer også generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, på retorikken fra kritikerne.

– Jeg er for ytringsfrihet, og jeg har et noe annet syn på boikott enn KFUK-KFUM, men å beskylde dem for jødehat er helt uakseptabelt, sier Agøy.

Reagerer: Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellom­kirkelig råd.

MIFF er uenig.

– Boikott er jødehat. Dersom du kun velger ut Israel til å boikottes og ingen andre land - da står man for en dobbelt standard, som ifølge International Holocaust Remembrance Alliance, faller inn under definisjonen av antisemittisme, sier Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF.

– Tror du KFUK-KFUM vil være enig med MIFF at de hater jøder?

– De hevder at de er venner av Israel og ikke ser på seg selv som jødehatere, men konsekvensen av deres boikott-linje og deres dobbeltstandard mot Israel kan i ytterste konsekvens defineres som jødehat, sier Nordgård.

Han viser dessuten til Tysklands kristendemokratiske parti CDU, som for to år siden kalte boikott av israelske varer for antisemittisme. Nordgård påpeker at MIFF ikke er imot OD, men KFUK-KFUM Global, som boikotter israelske varer.

Nordgård tar derimot avstand fra ord som «muslimjævler» og «venstreorientert avskum».

– Vi bruker ikke sånne karakteristikker, sier han.

– Kan det hende at MIFF sin retorikk skaper et klima for slike karakteristikker?

– Nei, det tror jeg ikke, men man vet aldri. Folk kan dra ting lenger enn det man selv gjør. Hvis noen vil vri og mistolke oss, kan vi ikke stå inne for det, sier han.

Dagen kjenner til at MIFF har hatt flere foredrag for ungdomspolitikerne i Fremskrittspartiet.

Generalsekretæren i Mellomkirkelig råd er redd for at Fremskrittspartiet Ungdom ukritisk gjengir argumentene fra MIFF. Hun mener det fører til at de på feilaktig grunnlag boikotter OD.

– De har neppe satt seg inn i det. De bare drøvtygger og gjentar det MIFF sender ut helt ukritisk, sier hun.

– Inviterer ­Palestinakomiteen

– Vi henter absolutt ikke argumentene våre fra MIFF, sier Thomas Emil Klingen. Han er leder av Buskerud Fpu, fylkeslaget som startet boikottaksjonen mot OD og som nå har spredt seg til ti fylkeslag.

– Vi henter argumentene våre fra vår egen mening og har lyttet til de som har vært med på foredraget til OD i Oslo, sier han.

Klingen forteller at Buskerud Fpu tidligere har arrangert et foredrag med MIFF, men at de i oktober har internasjonal måned og kommer til å invitere både Palestinakomiteen og MIFF.

– Vi har både israelvenner og palestinavenner i partiet. Noen ønsker å stå nøytral fordi det er en vanskelig konflikt de ikke har nok innsikt og kunnskap om, forklarer Fylkeslederen.

Får kritikk: Operasjon Dagsverk engasjerer opp mot 100.000 norske skoleelever.

Formannen i Buskerud FpU tar avstand de kraftige karakteristikkene som rammer OD.

– Det er ikke hatretorikk som skal vinne frem, og ingen elever som ønsker å delta på OD skal måtte oppleve slik hets. Vi ønsker å kritisere valget og retningen organisasjonen har tatt, noe som har ført til en oppfordring av boikott, sier Klingen.

Listhaug-kritikk

Også konstituert nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, kastet seg inn i ­debatten om OD torsdag. På sin Facebook-side skriver hun:

Det er trist at Operasjon Dagsverk skal ta side i Midtøsten-konflikten. Israel er et fritt demokrati i Midtøsten, og fortjener vår støtte i kampen mot terror og for å forsvare landet sitt mot folk som vil utslette jødene og fjerne Israel fra kartet.

Det er ikke første gang innholdet i OD blir kritisert. I 2015 handlet Operasjon Dagsverk om seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Peru og Argentina. Oslo katolske bispedømme trakk den gang privatskolen St. Sunniva i Oslo fra OD-prosjektet fordi de mente det fremmet abort. Likevel trosset flere elever skolens bestemmelse og deltok på OD-dagen.

– Selv om OD fikk kritikk den gang, har karakteristikkene vært langt kraftigere i år, sier Frida Jøraholmen Andresen.

Powered by Labrador CMS