Blir mer ekstreme når de stenges ute fra sosiale medier
Ekskluderte finner bare nye plattformer, sier forsker etter studie av 29 millioner innlegg.
De store aktørene innenfor sosiale medier har strenge regler for hva som kan publiseres. Det fører til at en rekke debattanter blir utestengt fra de etablerte plattformene for kortere eller lengre tid.
I det siste har det skjedd med brukere som sprer desinformasjon om korona og påstander om at det amerikanske presidentvalgert var «stjålet». Mest omtalt er utestengingen av eks-president Donald Trump i januar i år.
Men hva skjer med de som stenges ute?
– Du kan ikke bare bannlyse disse menneskene og si «hei, det virket», sier den amerikanske forskeren Jeremy Blackburn.
Vi må komme opp med mer kreative idéer. Ikke for å bli kvitt mennesker, men for forhåpentligvis å dytte dem i en positiv retning.
Jeremy Blackburn Forsker
– De blir ikke borte
Sammen med kollegaer fra USA, Storbritannia og Tyskland land har han forsøkt å finne ut hva som skjer med de som blir kastet ut. Hovedfunnet er at en stor andel av dem får et mindre publikum på plattformer med mindre strenge regler. Dermed blir de også mer radikale i sine meninger.
– De blir ikke borte, konkluderer Blackburn.
Studien viser at seks av ti utestengte Twitter-brukere opprettet en Gab-konto. Tre av ti som er kastet ut av Reddit, går over på Gab.
Saken er omtalt på forskning.no.
Gab er et sosialt medium, laget for å være et alternativ til blant annet Facebook, Twitter og Reddit. Brukerne på nettstedet kan lese og skrive meldinger på maks 300 tegn, såkalte «gabs». Tjenesten er uten reklame og er finansiert gjennom donasjoner og avgifter på premiumtjenester, ifølge Wikipedia.
Finner ny plattform
Blackburns studie viser at seks av ti Twitter-brukere (59 prosent) og tre av fire Reddit-brukere (76 prosent) opprettet en Gab-konto etter den siste oppdateringen sin på Twitter eller Reddit.
De siste dagene er Gab brukt av Trump-fans for å bringe Joe Biden i miskreditt etter at det som har skjedd i Afghanistan. Trump blir av Gab-brukere løftet fram som landets «egentlige president».
Blackburn har også analaysert trafikk på en annen beryktet plattform, nemlig Parler. I likhet med mange andre konkluderer han med at denne kanalen brukt som et organiseringsverktøy ved stormingen av den amerikanske kongressen i januar.
Parler er et amerikansk nettsamfunn for såkalt mikroblogging. Mange av brukerne er Trump-tilhengere med hang til konspirasjonsteorier og høyrerekstremisme.
Forskeren mener det må utvikles nye metoder i møte med nettroll. I dag brukes såkalt skyggeutestenging»og merking av meldinger med desinformasjon. Skyggeutstenging er å lure en bruker til å tro at de er inne, mens ingen kan se hva de skriver.
– Vi må komme opp med mer kreative idéer. Ikke for å bli kvitt mennesker, men for forhåpentligvis å dytte dem i en positiv retning eller i det minste å sørge for at alle er klar over hvem den personen er, mener Blackburn.
Han mener løsningen ligger «et sted mellom fri tilgang og full utestengning».
Avslører anonyme aktører
Studien har samlet 29 millioner poster fra Gab, ifølge forskning no. Tjenesten har fire millioner brukere.
Ved hjelp av en spesiell analysmetode forsøker forskerne de finne ut hvem som har skrevet tekster under psevdonym. Metoden henter inspirasjon fra litteraturforskning. Slik mener de å kunne fastslå om det er samme bruker som opererer i ulike kanaler.
Binghampton University, der forskeren er ansatt, meldte tidligere i år at Blackburn og hans kollegaer hadde fått nærmere ni millioner kroner til forskningsprosjektet.