Blir mobbet på nettet fordi han har kreft

Skeptiker og humanetiker Didrik Søderlind har i flere år blitt hetset på nettet. Etter at han fikk kreft i fjor, har mobbingen tatt en ny retning.

Publisert Sist oppdatert

– De sier at de ønsker meg en smertefull død og gleder seg over at jeg er syk. Det er selvfølgelig ganske ubehagelig, og det er derfor de gjør det. Det som gjør at mobbing av kreften rammer meg sterkere, er at jeg er svakere og psykisk redusert, sier Didrik Søderlind, som er forfatter og journalist.

Han er tidligere rådgiver i Human-Etisk Forbund og er nå redaktør i tidsskriftet deres, Humanist. Han har skrevet mye om livssyn og skeptisisme, og blir netthetset for sine skeptiske tanker og sitt åpne livssyn. Det er særlig konspirasjonsteoretikere og miljøene rundt disse som har latt seg provosere av Søderlinds anti-konspiratoriske skriverier.

«Samfunnsfiende»

Didrik Søderlind har valgt å være åpen om kreften hvor det ble funnet et melanom i en føflekk i hans venstre øye i november i fjor. For tiden er han sykemeldt i seksti prosent, og vil aller helst ikke minnes de tingene som er blitt sagt om ham.

På Twitter og andre nettsider har folk kommet med uttalelser som «Du fortjener å råtne av kreft», «Svin», «Onde mennesker får som fortjent», «Samfunnsfiende», «Du spiller på hat» og «Jeg håper smertene dine blir uutholdelige». Noen kommer også med påstander om at Søderlinds ytringer er en indikasjon på at hele hans hjerne er en ondartet svulst. Han blir plassert i samme bås som mordere og terrorister og uthengt som farlig.

– De sprenger skalaen

I tidsskriftet Humanist, skriver han at han har for lengst har vent seg til tidligere beskyldninger som at han er kommunist, nazist, satanist eller jøde. Han har også blitt kalt for «globalist», pedofil og «dildohead», og det har blitt skrevet «erotiske noveller» om ham. Han skriver i tidsskriftet at det preller han av seg.

Han sier at da han fikk kreft, åpnet det seg en ny dør for netthetserne, og han rammes sterkere av mobbingen. Han har selv valgt dette ved å være åpen om sykdommen, men han er overrasket over at folk kan være så fæle med hverandre.

– De sprenger skalaen for hva man kan klare å forestille seg hvor fæle folk kan være. Det som er interessant er at disse menneskene gjerne har bakgrunn i alternative miljøer, konspirasjonsmiljøer og religiøse miljøer. Jeg har aldri før opplevd at kristne folk er med på dette. Mitt inntrykk er at de takler kritikk bedre, sier Søderlind.

Ser etter sårbarhet

– Intensjonen her er helt klart å såre og krenke en person. Man ser at det ikke er vilkårlig hvem som blir mobbet og når man blir mobbet. Det skjer når man er i en sårbar situasjon og har vanskelig for å forsvare se og ta igjen, sier Mons Bendixen som er førsteamanuensis på NTNU, Institutt for psykologi.

Han påpeker at dette er dominerende og aggressive handlinger, hvor man ikke blir angrepet direkte selv siden det foregår på internett og sosiale medier.

– Som oftest kan man gjøre seg anonym når man mobber på nett, og man tørr å si mer. Er man ikke anonym og nettmobber, er det ikke en direkte konfrontasjon, men avstanden er større. Det er ingen andre som ser på, og man føler seg beskyttet selv om man er identifisert.

– Fører til angst

– Hva kan dette gjøre med en som opplever nettmobbing?

– Det har hvert fall ikke noen positive effekter på vedkommende. Vanligvis fører det til angst og man blir urolig, sier Bendixen, og viser til at den utsatte kan begynne å bruke stadig mer tid og krefter på å sjekke hva som kommer av nye angrep på nett.

– Det kan potensielt få alvorlige konsekvenser spesielt hvis vedkommende er alene og vedvarende angst kan utvikle seg til sykdommer på depresjon.
Da er det viktig å skjerme seg og ha god sosial støtte rundt seg, ifølge Bendixen.

Sterk tro

Selv om Søderlinds tro på mennesker har fått seg en «torpedo», har han blitt mer komfortabel med livssynet sitt etter kreftdiagnosen.

– Jeg står solid på det etter å ha vært gjennom ganske fæle ting, sier han, og understreker at han har fått en sterkere tro på moderne medisin.

– Utviklingen går nå så fort at for seks år siden ville øyet mitt blitt fjernet, mens det i dag ser ut til at jeg får beholde mesteparten av synet. Så alternative kvakksalvere og helbredelses­predikanter takker jeg nei til. Miraklene skjer på operasjonssalene, sier Søderlind på Human-Etisk Forbund sin nettside.

«Presten og ateisten»

Tidligere har Søderlind forfattet boken, «Presten og ateisten» sammen med presten, Stian Aarebrot. Under skriveprosessen, ble han utfordret til å tenke på nåden. Han sier til nettsiden at han er heldig som har opplevd den ved at familie og venner stiller opp.

– I smertene og svakheten har det vært en endeløs rekke av besøk, gaver, klemmer, lykkønskninger og bønner. Folk som laget øyelapper til meg. Jeg møtte også leger og sykehuspersonale som ikke bare var dyktige, men behandlet meg med en varme og omtanke utover det profesjonelle. Jeg kan ikke forstå hvordan jeg har gjort meg fortjent til alt dette, sier Søderlind.

Powered by Labrador CMS