Blir vaktbikkje og folkeoppdrager
Ervin Kohn blir nestleder i Antirasistisk Senter, men fortsetter som jødenes talsmann i Norge.
Ervin Kohn bekrefter overfor Dagen at han har søkt på og fått stillingen som nestleder i Antirasistisk Senter - og blir den første jøden i stiftelsens ledelse.
Han skal jobbe nært nyansatt leder Rune Berglund Steen og rådgiver Shoaib Sultan. Sultan var tidligere leder for Islamsk Råd Norge og er har ekstremisme som spesialfelt. Kohn skal ha et særlig ansvar for økonomien.
- Dette blir en liten tenketank, sier Kohn som tiltrer 7. oktober. Han blir i første omgang sittende i et år, som vikar for en medarbeider som går ut i svangerskapspermisjon.
Vaktbikkje
Kohn ble oppfordret til å søke, etter at «noen hadde snakket sammen».
- Hvorfor vil du ha stillingen?
- Jeg har jobbet et helt liv i næringslivet, men det er mer enn bare business som er viktig, sier 58-åringen som siden 2011 har vært talsmann for norske jøder i kraft av vervet som styreleder i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo og forstander i synagogen der.
- Hva blir viktigst i jobben?
- Jeg skal dels være vaktbikkje overfor storsamfunnet, men får også en oppdragerrolle. Jeg skal si fra når man tråkker over i forhold til minoriteter, sier Kohn som særlig er opptatt av grensedragningen mellom integrering og assimilering.
- Dette blir blandet mye sammen, og vi må si fra om hvor grensene går og hvem som har ansvaret, sier han og klargjør:
- Storsamfunnet må invitere til integrering, men det er innvandrerens ansvar å ikke la seg assimilere.
Kohn er selv innvandrer fra Ungarn og kjenner på kropp og sjel minoritetens ønske om å bli integrert, men også angsten for assimilering.
Han skal i den nye jobben slett ikke snakke bare om jøders kår, men blir minoritetens talsmann i bred forstand.
- Jeg har en annen kompetanse enn de har hatt ved Antirasistisk Senter tidligere, og jeg ser med andre øyne på minoritetsspørsmål enn kristne og muslimer gjør, sier Kohn.
Balansegang?
Han har vært sterkt medieeksponert i de to årene som jødisk talsmann. Arbeidsdagene har vært lange. Tross full lønnet stilling i Antirasistisk Senter, fortsetter han i rollene han har fra før.
- Menighetsarbeidet er givende, men nå får jeg tøffere arbeidsdager og blir nødt til å delegere mer til styremedlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn, sier han.
- Kan du få en vanskelig balansegang mellom å være høyst kompetent, men tidvis inhabil?
- I første omgang ser jeg hovedsaklig synergieffekter av å ha flere roller. Så er utfordringen å skille hattene. Det tror jeg skal gå ganske greit. Men hvis noen truer synagogen, står jeg der og er fortsatt jødenes talsmann, understreker han.
Personlige egenskaper
- Det vesentlige for meg er at Ervin har noen personlige egenskaper som gjør ham veldig godt egnet for stillingen, sier leder Rune Berglund Steen.
Hans første opplevelse av Kohn var i forbindelse med karikaturen i Dagbladet i sommer av en maltraktert, omskåret gutt.
- Det lignet litt for mye på en framstilling av jøder som ofrer barn, kommenterer Berglund Steen som ble imponert over Kohns tackling av saken.
- Han håndterte hele Dagbladets ledelse mer og mindre på egen hånd. Han er så trygg på hva han mener og kan, og snakker ut fra dyp og solid menneskelig erfaring, sier Berglund Steen etter saken som til uke behandles i Pressens Faglige Utvalg.
Antirasistisk Senter skal framover jobbe mer aktivt mot antisemittismen i Norge og vil «friske opp» samarbeidet med Det Mosaiske Trossamfund.
Blant tiltakene er det at Antirasistisk Senter i høst overtar ansvaret for markeringen av Krystallnatten, 9. november.
DAGEN