Blodige kamper i Bangui
Døde mennesker fraktes bort fra gatene i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk etter flere dager med kamper.
44 drepte er blitt funnet av hjelpearbeidere fra Røde Kors. Men organisasjonen har bare tilgang til deler av byen.
- Volden har vært ekstrem. Vi har informasjon om flere døde i visse deler av byen hvor vi ikke har hatt tilgang siden kampene har vært så intense, sier Georgios Georgantas fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen.
Blant de drepte er seks soldater fra Tsjad som tilhører de fredsbevarende styrkene til Den afrikanske union (AU).
- Totalt kaos
- Det var totalt kaos i byen i går og natt til i dag. I dag forsøker vi å finne ut hva som skjedde, sa AU-talsmannen Eloi Yao torsdag.
I tillegg til dem som er funnet drept rundt om i byen, opplyser justismyndighetene i landet at de har funnet en massegrav i nærheten av en base som brukes av opprørsgruppen Seleka. Her skal det ha blitt funnet 30 døde.
- Noen av likene var bundet. Andre hadde store kuttsår og skader som viser at de er blitt torturert, sier statsadvokat Ghislain Gresenguet til Radio France International.
Mye av volden i landet skyldes kamper mellom hovedsakelig muslimske Seleka og kristne militsgrupper. Fredsbevarende styrker fra Frankrike og AU forsøker å få situasjonen under kontroll, men AU-soldater fra Tsjad anklages for å blande seg inn i konflikten og støtte Seleka.
Ber FN sende soldater
De to øverste lederne for Den sentralafrikanske republikks kristne og muslimer mener at også FN må sende fredsbevarende styrker til landet.
- Vi frykter at landet vårt vil være dømt til mørke hvis ikke verdenssamfunnet gjør mer, skrev den katolske erkebiskopen Dieudonne Nzapalainga og imam Omar Kobine Layama i en kronikk i den franske avisa Le Monde torsdag.
Nesten halvparten av landets befolkning på 4,4 millioner innbyggere har et desperat behov for hjelp, ifølge de to religiøse lederne. De frykter at muslimske sivile vil bli offer for hevnangrep etter overgrepene som Seleka har begått.
Voldtekter
Konflikten i landet har forverret seg kraftig de siste ukene, og flere tusen mennesker er drept. Rundt 210.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i hovedstaden.
Også antallet rapporterte seksuelle overgrep har økt kraftig, ifølge Flyktninghjelpen. Det er kommet meldinger om 2.000 voldtekter i løpet av desember, men det virkelige tallet kan være langt høyere.
- Ofte står soldater eller opprørere fra begge sider bak overgrepene, og mange frykter å bli utsatt for hevnangrep dersom de melder fra, sier Aminata Kone som jobber for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke Norcap i Bangui. (©NTB)