Blodprøven som kan erstatte tidlig ultralyd
En enkel blodprøve kan analysere fosteret før det er 12 uker gammelt. Prøven kan man ta selv og sende til et laboratorium i Tyskland.
I helgen vedtok SVs landsmøte at de vil tilby tidlig ultralyd i 12. svangerskapsuke til alle kvinner. Det samme er foreslått i Arbeiderpartiets program som skal vedtas på partiets landsmøte i april.
- SV er utdatert, mener Bjørn Backe, professor emeritus ved NTNU og tidligere seksjonsoverlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
- Det er veldig rart at debatten går på tidlig ultralyd, som er en ineffektiv måte å påvise genfeil og man fanger ikke opp alle foster.
Ved tidlig ultralyd undersøkes størrelsen på nakkefolden hos fosteret i tillegg til blodprøver for å kartlegge sannsynligheten for Downs syndrom eller andre kromosomavvik. Ved økt sannsynlighet, får kvinner får tilbud om fostervannsprøve.
- Politikerne må komme på banen, sier lederen av Bioteknologinemnda.
Enkel blodprøve
I august i fjor ble en ny type blodprøve lansert i Europa etter å ha vært i bruk i USA i flere år. Ved hjelp av en blodprøve fra den gravide kvinnen kan kommersielle selskaper nå kartlegge med stor grad av sikkerhet om fosteret har Downs syndrom eller andre kromosomavvik. Prøven kan tas etter få uker og kvinnen får svar etter få dager. Det er derfor fullt mulig å ha svarene klar til abortgrensen i 12. uke.
- Men de som står bak prøvene anbefaler sterkt å vente til etter 12. svangerskapsuke for ikke å komme i konflikt med lovgivningen, sier Backe og viser til at en rekke europeiske land har denne grensen for selvbestemt abort.
2000 tester
Tilbudet om blodprøve ble lansert i Europa august i fjor, og er nå eller blir snart tilgjengelig i 21 europeiske land, ifølge nettsidene til det tyske selskapet LifeCodexx, som tilbyr diagnostiseringen.
I løpet av de fem første månedene hadde selskapet utført nesten 2000 tester.
- Mange kvinner som har risikosvangerskap har sterk interesse av testen, sa administrerende direktør Dr. Michael Lutz i LifeCodexx tre måneder etter at tilbudet ble lansert.
På selskapets hjemmeside heter det at blodprøven kun blir tilbudt kvinner i risikosonen etter 12. svangeskapsuke, sammen med rådgivning.
Priset som en barnevogn
Backe viser til at tilbudet ligger der i dag og er tilgjengelig for norske kvinner som ønsker å kartlegge om fosteret har Downs syndrom.
- Det eneste man må gjøre, er å ta en blodprøve som må behandles på spesiell måte og sende den i posten til et laboratorium. Det kan norske kvinner gjøre i dag. Adressene finner man på nett. Prisen er mellom 7000 og 8000 kroner, det samme som service på bilen eller en ny barnevogn, sier Backe.
I en artikkel i Dagens Medisin i fjor høst anbefalte Backe at den nye blodprøven bør tas i bruk fremfor dagens ultralyd i kombinasjon med blodprøve. Den er mer treffsikker, enklere å gjennomføre og fører til at kvinner slipper falsk bekymring og usikkerhet hvis en usikker, tidlig ultralyd skulle indikere Downs syndrom hos fosteret.
Advarer
Men han advarer samtidig mot de etiske sidene ved den nye teknologien.
- De politiske vedtakene om å lete med lys og lykte etter feil hos fosteret, uten å tørre si at hensikten er at skal avslutte livene deres, er uhederlig.
- Men er det ikke et argument at man kan forberede seg på å få et annerledes barn og eventuelt behandle det?
- Noen utviklingsavvik krever behandling, for eksempel ved planlagt forløsning. Men genetiske feil kan man ikke behandle. Hvis samfunnet tilbyr og bekoster test for dette tidlige i svangerskapet, kan det umulig har annet formål enn at det skal føre til abort.
Backe er betenkt over om det er rett å ta i bruk den nye teknologien.
- Skal det være greit å terminere barn med Downs syndrom? Det er det som egentlig er spørsmålet. Jeg er veldig usikker på om våre tillitsvalgte politikere bør spre slike holdninger, sier Backe.