MISJON: Norsk misjon driver arbeid i svært mange land, deriblant Etiopia. Dette bildet er fra en bibelskole i Hawassa i Etiopia som støttes av NMS.

Blør misjonsmillioner

Norske misjonsorganisasjoner ligger an til å tape enorme beløp på svak kronekurs.

Publisert Sist oppdatert

Misjons-Norge er hardt rammet av koronakrisen. Flere organisasjoner har måttet permittere mange ansatte. Samtidig gjør en svak kronekurs at organisasjonene nå ligger an til å kunne tape over 100 millioner kroner i år.

Siden januar har den norske kronen svekket seg med nesten to kroner opp mot valutaene dollar og euro. Fordi misjonsorganisasjonene overfører norske kroner til land som bruker disse, blir pengene mindre verdt.

– Nå handler det om å ta inn over seg situasjonen uke for uke. Vi må gjøre nødvendige tilpasninger på kostnadssiden for å møte virkeligheten både på inntektssiden og på de ulike misjonsfeltene, skriver Øystein Frøysa, økonomileder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i en epost til Dagen.

Årlig overfører misjonsgiganten 100 millioner norske kroner til sine misjonsfelt. Da er også kostnader knyttet til bistandsprosjekter inkludert. Et fall på 20 prosent vil føre til at NLM får 20 millioner kroner mindre å bruke på misjonsfeltet.

Må redusere aktiviteter

Mandag satt flere organisasjoner i møter for å diskutere den kritiske situasjonen. Bistandsprosjekt, barnehjem, bibelskoler og lønninger til misjonærer er noen av områdene som rammes.

– Vi må redusere noen av aktivitetene våre, konkluderer Trude Andersen, økonomisjef i Normisjon.

Hvert år sender misjonsorganisasjonen 30 millioner norske kroner til misjonsfeltet. Med dagens kronekurs betyr dette at potensielt tap på 6 millioner kroner.

Kan tape 60 millioner

Også Pinsebevegelsen rammes hardt. Bevegelsen består av 330 lokale menigheter i Norge, der mange gir til misjonsprosjekter i andre land. David Hetlelid, leder av Pinsemisjonen, anslår at norske pinsevenner sender hele 300 millioner kroner ut av landet til misjon.

– Et fall på 20 prosent betyr et tap på 60 millioner kroner, sier Hetlelid.

Dette rammer alt fra lønninger, til misjonsprosjekter og bistandsprosjekter.

– Har dere en buffer for valutasvingninger i budsjettet for 2020?

– Jeg må ærlig innrømme at det har vi lite av. Vi bruker det vi får inn.

Både Normisjon og NLM har lagt inn en buffer for valutasvingninger, men ikke i den størrelsesorden vi ser nå.

Sterkt påvirket

For Den Norske Israelsmisjon (DNI) er også situasjonen alvorlig. De norske misjonskronene overføres til israelsk valuta shekel, som i stor grad følger dollar.

– Det påvirker oss veldig sterkt. Vi har budsjetert med å bruke cirka 7 millioner kroner i Israel i år, dette inkluderer lønn til norske misjonærer, sier økonomisjef i DNI, Torstein Bryne.

Organisasjonen har budsjettert med valutasvingninger, men ikke i nærheten av dette.

– Vi hadde ikke drømt om et så stort fall som nå, sier Bryne.

Han ser likevel glimt av håp i situasjonen. I forrige uke sendte organisasjonen ut et brev til giverne og forklarte situasjonen.

– Det ga oss nesten en halv millioner kroner i gaver. Det er omtrent dobbelt så mye som vi pleier å få inn, sier han.

Også Det Norske Misjonsselskap bruker millioner på misjon. I 2018 sendte de 67 millioner kroner ut av landet.

Avhengig av oljeprisen

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Ola Grytten, mener at det skal mye til for at den norske kronen skal styrke seg med det første.

PROFESSOR: Ola Grytten tror ikke den norske kronen vil stryke seg med det første.

Den norske kronen er dermed avhengig av at koronakrisen tar slutt for å kunne styrke seg. Men dette er ikke tilstrekkelig. Kronen er også helt avhengig av oljeprisen, som nå er på bunn på grunn av overproduksjon.

– Da er det ikke nok at store land som Russland og Saudi Arabia kutter ned på produksjonen. Vi er i en situasjon hvor den dårlige oljen nærmest er verdt null, sier Grytten.

Han sier at det er umulig å spå når oljeprisen eventuelt vil stige igjen, og at det ikke er sikkert at det vil skje i år.

– Verdien av den norske kronen er helt ute av vår kontroll, sier økonomiprofessoren.

Håp for misjon

Det er likevel én faktor som kan peke i positiv retning for enkelte prosjekter som drives av misjonsorganisasjoner.

– Norsk misjon har vært veldig engasjert i helse og nå trappes aktiviteten i helsesektoren opp på grunn av korona. Vi må også forvente at valutaenheten i flere av landene man jobber i, også svekkes, sier Grytten.

Se også side 8

Powered by Labrador CMS