Bodil kan dele ut nattverd på fullmakt

Kirken skal klargjøre om kateketer kan få lov å dele ut nattverd. – Vi må slippe å alltid søke biskopen om unntak, sier Kateketforeningen.

Publisert Sist oppdatert

– Som nyutdannet kateket fikk jeg fullmakt til å forrette nattverd, forteller kateket Bodil Bredholt i Storetveit menighet i Bergen.

Årlig har menigheten over 100 konfirmanter sammen med Bønes menighet. Ofte står den erfarne kateketen ved siden av presten og deler ut nattverd eller hun er til stede når konfirmanter skal døpes.

– Jeg kan ikke huske en eneste gang jeg har tenkt at nå skulle jeg brukt fullmakten til å dele ut nattverd alene, sier Bredholt.

Men hun er helt klar på at hun gjerne hadde gjort det hvis hun opplevde det nødvendig.

– Nattverd er gitt av nåde. Her må man være romslig, for dette må fungere i hverdagen. Det må ikke bli en prinsipiell maktkamp, sier Bredholt.

LES OGSÅ: – Vi trenger en kirke som slår seg løs

Åpnet for kvinner

I mars skrev Dagen at Indremisjonsforbundet nå åpner for at kvinner kan forrette nattverd. De opplevde det som uheldig at det ble hentet inn en mann for å kunne forrette nattverd i kvinneforsamlinger. Etter en ny gjennomgang av det prinsipielle, kom de frem til at forvaltning av nattverd ikke bare er gitt til de med et særskilt lære- og tilsynsansvar.

Forvaltningen av nattverd har også sterke begrensninger i Den norske kirke. Dette er en handling som faller inn under prestens embete, men mange ser på det som praktisk at kateketene også kan dele ut nattverd. De kan derfor utstede fullmakt til kateketer, diakoner og andre som kan forrette nattverd.

Her er det eksempelet med konfirmantleire som oftest blir brukt: Da er det naturlig at en kateket kan forvalte nattverd uten at en prest er til stede.

I Storetveit har de ikke konfirmantleire.

– Men på ungdomsklubbens påskeleir er det nattverd 1. påskedag. Da har en av ungdomslederne fullmakt til å dele ut nattverd, forteller Bredholt.

LES OGSÅ: «Fortsatt statskirke i Norge»

Også dåp

Nå kan det bli en endring i kirken. Kirkemøtet vedtok i Trondheim denne uken at det skal utredes om også kateketer skal kunne forrette nattverd og dåp. Det er forventet at saken kommer opp på kirkemøtet neste år.

Innen presteskapet er det uro for at kateketene kan ende opp som «mini-prester» hvis de får rett til å forrette nattverd og dåp.

Bispemøtet, som har ansvar for teologien, uttalte seg om saken i fjor. Da presiserte de at «sakramentsforvaltningen er i vår kirke tillagt prestetjenesten». Men de fortsetter med å peke på at biskopene kan gi kateketene fullmakter i særskilte tilfeller. Bispemøtet ser behovet for at disse retningslinjene oppdateres.

– Det er ingen forutsigbarhet for kateketer, sier generalsekretær Harald Skarsaune i Kateketforeningen.

– Samtidig har reglene blitt praktisert enda mer vilkårlig enn nå. Vi har tatt opp vårt ønske om lik praksis med Bispemøtet flere ganger, men det som da skjer er at reglene strammes inn. Unntaksmuligheten begrenses, sier han til Dagen.

Men også selve saken er en utfordring. Skarsaune bruker eksempelet fra konfirmantleiren.

– Kateketene underviser om nattverd, bygger opp fortrolighet med ungdommene. Men når det kommer til selve handlingen, må det tilkalles prest som ritualmester. De kjenner ofte ikke konfirmantene like godt som kateketene, det relasjonelle blir utfordret.

Dette gjelder ikke bare for nattverd.

– Det skjer at konfirmanter lar seg døpe, før selve konfirmasjonen. Da er det kateketene som underviser dem og leder dem frem til en avgjørelse. Men så må presten inn i den siste fasen, selve handlingen.

LES OGSÅ: Kirkemøtet sier nei til søndagsåpne butikker

Mini-prest?

– Ser du faren for at kateketene skal gå prestestanden i gjerningen?

– Nei, det er ingen fare for det. Vi skal ikke ha noen generell forvaltningsrett av sakramentene. Dette er for å styrke utdanningstjenesten i kirken.

– Hva forventer du av behandlingen av dette og saken på neste års Kirkemøte?

– Jeg håper at det åpnes for at kateketer kan forvalte dåp og nattverd i situasjoner der dette er knyttet til undervisningsoppdraget. Hvordan dette formuleres konkret, blir et annet spørsmål. Men det er ikke noen stor sak om det åpnes for dette generelt eller om det knyttes til spesielle situasjoner. Vi vil ha muligheten der det er relevant. Vi må slippe å alltid søke biskopen om unntak.

LES OGSÅ: Svik mot biskop Midttømme

Kateketer

Kateketenes mulighet til sakramentsforvaltning lå inne i saken «undervisningstjenesten i Den norske kirke» i Kirkemøtet, som ble avsluttet i Trondheim onsdag.

Men allerede fra Kirkerådets innstilling ble det klart at punktet om sakramentsforvaltning ikke skulle behandles før på Kirkemøtet i 2016.

Powered by Labrador CMS