Boko Haram-video viser bortførte jenter
Islamistgruppen Boko Haram har sendt ut en video som skal vise de bortførte nigerianske jentene. Lederen for Boko Haram hevder de har konvertert til islam.
På videoen sier Boko Haram-lederen Abubakar Shekau at jentene ikke blir løslatt før alle Boko Haram-fanger i nigeriansk varetekt blir satt fri. Shekau snakker i 17 minutter på videoen før videoen viser det han sier er rundt 130 jenter i hijab som ber.
Myndighetene i Borno opplyste søndag at de er blitt kontaktet av folk som sier de har sett de bortførte jentene i Nigeria.
Ikke over grensen
- Vi har fått meldinger om at de er blitt observert enkelte steder. Det har vi viderebrakt til relevante militære myndigheter for at de skal dobbeltsjekke, verifisere og hente inn mer informasjon, sa delstatsguvernør Kashim Shettimaa til BBC.
Delstatsguvernøren legger til at han ikke tror jentene er brakt over grensen til Tsjad eller Kamerun.
Det pågår nå en internasjonal innsats for å finne de 223 savnede jentene som ble kidnappet fra en skole i byen Chibok i delstaten Borno 14. april av den islamistiske Boko Haram-bevegelsen.
Israel bistår
Storbritannia, USA og Frankrike har sendt ekspertteam og utstyr for å hjelpe den nigerianske hæren med leteaksjonen nordøst i landet.
USA gjør det imidlertid klart at det ikke er aktuelt å sette inn militære styrker i Nigeria. Forsvarsminister Chuck Hagel innrømmer at det ikke blir lett å finne jentene.
Også Kina og Israel har tilbudt seg å bistå. I en samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa president Goodluck Jonathan at han er takknemlig for å få hjelp fra Israels anerkjente ekspertise i jakten på terrorister.
Toppmøte
Frankrikes president François Hollande tar til orde for et toppmøte om sikkerheten i regionen, med spesiell vekt på Boko Haram.
- Jeg har foreslått for Nigerias president Goodluck Jonathan å arrangere et møte med Nigerias naboland, sa Hollande søndag.
Han antydet at et slikt møte kan holdes allerede til helgen dersom landene er enige i forslaget. Nigeria, Tsjad, Kamerun, Niger og Benin er blant aktuelle deltakerland.
Treg reaksjon
Nigerias myndigheter har fått sterk kritikk for sin trege reaksjon på bortføringen. Amnesty International hevder også at de militære hadde fått varsler på forhånd om kidnappingen.
Regjeringen ble først tvunget til aksjon da protester fra de fortvilte foreldrene utløste en global bølge av reaksjoner, inkludert protestmarsjer og Twitter-kampanjer.
Jonathan tror jentene fortsatt er i Nigeria. Leting pågår i jungelområdet Sambisa i Borno, der det tidligere er funnet Boko Haram-leirer og våpenlagre.
Boko Haram-lederen Abubakar Shekau har truet med å selge jentene som slaver eller gifte dem bort, enten mot betaling eller til medlemmer av Boko Haram.
Terroriserer
Boko Haram har siden 2009 destabilisert store deler av det nordlige Nigeria og drept tusener av mennesker i sin kamp for en islamsk stat. Bevegelsen har også fått skylden for et nytt angrep i helgen som la landsbyen Liman Kara fullstendig i grus.
Blant dem som har engasjert seg for å redde jentene, er USAs førstedame Michelle Obama og pave Frans.
Lederen for den anglikanske kirken, Canterburys erkebiskop Justin Welby, mener imidlertid at det er svært farlig å inngå forhandlinger med Boko Haram.
Vanskelig å hanskes med
Han har selv erfaring fra forhandlinger med voldelige grupper i Nigerias Niger-delta fra da han hadde en høy stilling i oljebransjen før han ble prest.
- Jentene er tatt av en svært sammensatt gruppering som er ekstremt irrasjonell og vanskelig å hanskes med, og som er totalt nådeløs, sier Welby.