Bollestad ber regjeringen boikotte Beijing-OL
KrF-lederen ber regjeringen holde seg hjemme fra Beijing-OL av hensyn til uigurer og kristne i landet.
Det kom frem under KrF-leder Olaug Bollestads tale til landsstyret fredag.
– Det er ingen grunn til at Norge skal bidra til å kaste politisk glans over et stadig mer totalitært kinesisk regime, sier Bollestad i talen.
Bekymret for forfølgelse av kristne
Hun viser til Åpne Dørers rapport om forfulgte kristne som kom denne uken. Den viser at Afghanistan nå er verdens farligste land for kristne.
– Forfølgelse av religiøse minoriteter og forakt for trosfrihet brer om seg i verden. Altfor mange er alt for stille om det som skjer, sier Bollestad i talen.
Det var da hun rettet oppmerksomheten mot vinter-OL i Beijing, som starter 4. februar.
– Om bare noen dager starter de olympiske vinterlekene i et annet verstingland for religiøse minoriteter. Kinas internering av muslimske uigurer er har vekket avsky over hele verden.
Kina er rangert som land nr. 17 på Åpne Dørers liste over kristen forfølgelse.
Bollestad viser til at 3000 kirker i Kina har blitt stengt ned under pandemien uten tillatelse til å åpne igjen. I tillegg vil Kina like etter OL ta grep for å begrense kristen forkynnelse på sosiale medier.
– Regjeringen tror mer på dialog enn boikott
NTB melder at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) planlegger å reise til henholdsvis OL og Paralympics, såfremt koronasituasjonen tillater det.
«Denne regjeringen tror mer på dialog enn boikott som virkemiddel», svarte Trettebergstuen på spørsmål fra Venstre-leder Guri Melby i slutten av november.
Venstre har foreslått diplomatisk boikott av Beijing-OL i Stortinget. Forslaget er ennå ikke behandlet, men KrF, MDG og Rødt har varslet at de vil støtte forslaget.
Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet stiller seg kritisk til boikott-forslaget. SV og Senterpartiet har ikke tatt stilling til spørsmålet enda.
Ber Norge bryte forhandlinger
MDG krever både at regjeringen blir hjemme fra OL og at regjeringen bryter forhandlingene om frihandelsavtale med Kina.
– Utviklingen i Kina går i en svært urovekkende retning, og land som forsøker å ta dette opp med Kina, blir møtt med kraftige sanksjoner, sa Rasmus Hansson (MDG) til VG tidligere denne uken.
Han påpeker at partiet ønsker at utøverne skal delta i OL.
– Samkvem mellom folk og nasjoner er bra og viktig, sier Hanson til VG.
– Bør ikke blande idrett og politikk
Høyre mener at Norge bør bruke andre virkemidler mot Kina enn boikott.
– Vi har ingen tradisjon for diplomatisk boikott i Norge. Der bør terskelen være høy, og man skal vokte seg for å blande idrett og politikk, sier Hårek Elvenes til Dagen.
Han er stortingsrepresentant og medlem i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre.
– Hvor høy skal terskelen da være, er ikke folkemord nok?
– Vi bør unngå at uenighet mellom landene på noen områder skal stenge dialog og kontakt, sier Elvenes til Dagen.
Han viser til at den forrige regjeringen rettet kritikk mot Kina for menneskerettighetsbrudd, både i direkte dialog og sammen med andre land.
Boikottes av en rekke land
Kina har fått krass kritikk for sin behandling av uigurer bosatt i Xinjiang-regionen. Landet anklages for folkemord på minoriteten som primært består av muslimer.
Det er allerede kjent at USA, Storbritannia, Canada, Australia og Danmark er blant landene som har varslet diplomatisk boikott av de kinesiske vinterlekene. Det vil si at ingen offisielle representanter vil besøke OL fra disse landene.
Utøverne vil imidlertid delta som normalt.
Den amerikanske kongressen har også oppfordret FN til å offentliggjøre en rapport fra Xinjiang-provinsen, der amerikanerne anklager Kina for folkemord mot uigur-befolkningen, før OL.