ANNERLEDES: – Ressursene er færre, og det gjør at vi må jobbe annerledes og smartere, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

Bollestad etter kraftig nedbemanning: – Det er vondt å ta avskjed med folk du er glad i

For to måneder siden overtok Olaug Bollestad et parti i krise. Nå er en kraftig redusert stab klar for å fornye partiet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke hadde Olaug Bollestad sin første tale til landsstyret som partileder for KrF. Det skjer etter to måneder med dramatiske nedskjæringer etter partiets krisevalg i fjor.

Nå sitter KrF igjen med en kraftig redusert stab på Stortinget.

– Det er alltid tungt når partiet går ned på meningsmålinger og i valgresultat. Det betyr færre ressurser, og det betyr færre folk. Det er prosess som ingen liker, sier partileder Olaug Bollestad, partileder i KrF.

Har brukt de første månedene på å reise

Bollestad ble valgt til partileder i november, kort tid etter at Kjell Ingolf Ropstad gikk av etter bråket rundt Stortingets pendlerboliger.

Hun forteller at hun har brukt de første månedene som partileder på å reise til lokallagene og bygge partiet.

NYVALGT LEDER: Olaug Bollestad ble valgt til partileder 13. november. Her feires hun sammen med nestlederne Dag Inge Ulstein og Ingelin Noresjø.

– Jeg er med på et lag som jeg er overbevist om har en fremtid i norsk politikk, sier hun.

Må jobbe smartere med færre ressurser

Nå må partiet tenke annerledes fram mot lokalvalget i 2023 og stortingsvalget i 2025, mener Bollestad.

– Det er vondt å ta avskjed med folk du er veldig glad i og som har brukt mye tid i partiet. Men ressursene er færre, og det gjør at vi må jobbe annerledes og smartere.

– Hva må prioriteres bort?

– Det handler om måten vi jobber på og hvordan vi tenker. Ingen skal være i tvil om at KrF sine kristendemokratiske verdier skal ligger til grunn for alt det vi gjør.

Bollestads tale i forrige uke var startskuddet for prosessen med å fornye partiets ideologiske grunnlag fram mot landsmøtet i 2023. Det er første gang det gjøres siden KrF fjernet bekjennelsesparagrafen i 2013.

– Skyter både mot høyre og venstre

Bollestad brukte store deler av sin tale til landsstyret på å snakke om partiets ideologi.

– Vi er i en situasjon med uro i Europa og uro i verden. Den kristendemokratiske ideologien er viktigere enn noen gang, sier Bollestad til Dagen.

– Mener du at den kristendemokratiske ideologien er under angrep?

– Nei, men den har blitt redusert fordi andre ideologier har vokst fram. Det gjør at vi virkelig må vise denne gule stripen midt i veien som både skyter mot høyre og venstresiden i politikken.

Redusert fra 17 til 10 stillinger

Dagen får opplyst at KrFs sekretariat på Stortinget er redusert fra 17 til 10 stillinger som følge av at de havnet under sperregrensen i fjor høst.

Den statlige støtten til partiene er i stor grad basert på antall stemmer ved valget. Valgresultatet gjør at KrF får rundt én million mindre i årlig støtte enn i forrige periode.

I tillegg får partiene et tilskudd fra Stortinget på 848 000 kroner per stortingsrepresentant. KrF har i dag tre representanter på Stortinget, fem færre enn i forrige periode.

Må gjøre harde prioriteringer

Valgresultatet gjør at KrF må gjøre harde prioriteringer, mener Jo Saglie, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Med færre folk på Stortinget er det grenser for hva partiet kan bruke tid på, sier Saglie til Dagen.

– Det kan også være et spørsmål om geografiske prioriteringer, nå som partiet bare har stortingsrepresentanter fra Sørlandet og Vestlandet. Partiet må se hva de kan gjøre for å beholde fotfestet i resten av landet, sier Saglie.

– Tror du KrF kan komme over sperregrensen igjen?

– Ja, det må kunne være mulig. De var ikke langt unna forrige gang, og ting kan gå opp og ned i politikken.

Store interne omrokeringer

Som en del av omleggingen i partiet skal politikk og kommunikasjon knyttes tettere sammen, får Dagen opplyst. Det skal ledes av tidligere statssekretær Julie Kordahl. Hun overtar fra tidligere sekretariatsleder Geir Arne Servan, som går til ny jobb i NAF.

SENTRAL: Tidligere statssekretær Julie Kordahl har en ny og sentral rolle i KrF.

– Politikkutvikling og kommunikasjon henger tett sammen. Derfor jobber vi nå mer på tvers av avdelinger. KrF må ha relevant politikk for folks hverdag og vi må ha gode svar på de store samfunnsutfordringene, sier Kordahl til Dagen.

Generalsekretæren er uklar om neste valg

Generalsekretær i KrF, Geir Morten Nilsen, har tidligere uttalt til Vårt Land at det er uklart om han vil lede partiet frem til neste valgkamp. Nilsen er i permisjon fra jobben som konserndirektør i Mediehuset Dagen, en permisjon som ble forlenget i begynnelsen av året.

I november gikk tidligere kommunikasjonsleder Elisabeth Løland inn i ny stilling som assisterende generalsekretær.

I tillegg har tidligere rådgiver Eirik Helgøy gått inn som ny administrasjonssjef. Både Helgøy og Kordahl rykker inn i KrFs ledergruppe, etter det Dagen erfarer.

Powered by Labrador CMS