Olaug Bollestad mener FN har et for stort Israel-fokus.

Bollestad: – Hva gjør regjeringen for å hindre ensidig Israel-kritikk i FN?

KrF-lederen påpeker at Israel får langt flere resolusjoner mot seg enn noe annet land. Hun vil vite hva regjeringen gjør med saken.

Publisert Sist oppdatert

KrF-leder Olaug Bollestad mener Israel får mer kritikk i FN enn de bør ha.

«Det har lenge vært påvist at FN og flere av FNs underorganisasjoner har en disproporsjonal mengde med resolusjoner, uttalelser og rapporter som ensidig kritiserer Israel. Enkelte land har tatt tydelig til motmæle mot denne praksisen, for eksempel uttalte Storbritannia i 2019 at de ville stemme mot alle anti-israelske resolusjoner i FNs menneskerettighetsråd», skriver Bollestad til utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig spørsmål datert 7. februar.

Blant annet UN Watch har påpekt denne ubalansen. I gjeldende periode for FNs generalforsamling har det blitt vedtatt 14 resolusjoner mot Israel og fem til alle andre medlemsland, til sammen.

Bollestad vil vite hvordan hvordan Huitfeldt stiller seg til dette:

«Anerkjenner utenriksministeren at det er en slik ubalanse, og hva vil i så fall regjeringen gjøre for å ta avstand fra og bidra til å stanse en slik ubalanse», lyder spørsmålet fra Bollestad.

– Svært alvorlig situasjon

I sitt svar, som kom 11. februar, skriver utenriksministeren:

«Regjeringen ser svært alvorlig på situasjonen i Israel og Palestina. Dette er en av konfliktene som FN har hatt lengst på sitt bord. Det er viktig at verdenssamfunnet opprettholder fokuset på den israelsk-palestinske konflikten og påtaler kritikkverdige forhold som befolkningen i området lider under».

Men hun gir Bollestad rett i at det er for mange resolusjoner mot Israel:

Utenriksministeren er enig med KrF-lederen i at antallet resolusjoner mot Israel bør ned.

«Regjeringen er kjent med kritikken mot at det i FN vedtas flere resolusjoner knyttet til den israelsk-palestinske konflikten, enn til andre land- og konfliktsituasjoner. Flere av resolusjonene omhandler sammenfallende tematikk. Fra norsk side er vi positive til at antall resolusjoner har blitt noe redusert de siste årene, uten at fokuset på befolkningens rettigheter er blitt mindre. Norge mener at antallet resolusjoner bør reduseres ytterligere.»

Huitfeldt viser også til at mange av resolusjonene som vedtas mot Israel, gjøres i FNs menneserettighetsråd eller UNESCO, der Norge ikke er medlem eller har stemmerett.

Powered by Labrador CMS