Bollestad krever svar om bibelutdeling
Udir har sagt nei til utdeling av bibler i norsk skole. Nå krever KrF svar fra Kunnskapsministeren.
I mange år har det blitt delt ut mellom 10 og 15.000 bibler til elever på norske skoler årlig.
I høst kom derimot en ny tolkning av reglene fra Utdanningsdirektoratet (Udir).
Her anbefales det at man ikke åpner for bibelutdeling.
Den nye tolkningen av Utdanningsloven kom etter at Human-Etisk Forbund (HEF) ba Udir om å uttale seg om hvorvidt det er greit at det deles ut bibler til norske skoleelever.
The Gideons International in Norway, som står for bibelutdelingen, har engasjert advokat for å få Kunnskapsdepartementet til å omgjøre vedtaket.
Burde være ukontroversielt
Nå kaster også KrF seg inn i debatten.
Mandag sendte KrF-leder, Olaug Bollestad, et skriftlig spørsmål til Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Her peker hun på at opplæring i norsk skole er bygget på «grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon.»
– Jeg mener det burde være ukontroversielt at boken hvor verdiene norsk skole bygger på blir utdelt til elever. Hvordan definerer statsråden forkynnelse, og hvordan kan utdeling av religiøse skrifter i seg selv anses som forkynnelse? spør KrF-lederen.
Hun mener bibelutdeling ikke kan anses som forkynnelse, men undervisning.
Kunne fått koranen
Bollestad reagerer på tolkningen fra Udir hvor bibelutdeling anses som forkynnelse.
– Det er oppsiktsvekkende at det blir gjort til et problem at elevene får tilbud om en bibel i gave. På samme måte burde det heller ikke være oppsiktsvekkende om elever får utdelt koranen eller andre religiøse skrifter, sier hun.
Sosialt press
Even Gran, politisk seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, var med å forfatte brevet til Udir.
Han sa til Dagen i forrige uke at de har vært i kontakt med voksne og elever som kvier seg til å ta imot bibler og føler på sosialt press.
Han nevner et eksempel fra Stjørdal hvor en gutt ønsket å si nei til en bibel, men likevel følte seg presset til å si ja fordi en av lærerne mente det var uhøflig å si nei.
Gran kunne ikke peke på andre konkrete eksempler på sosialt press i forbindelse med bibelutdelingen.
– Men det er trolig høye mørketall, sa Gran.
Ingen religiøse skrifter skal deles ut
Dagen tok kontakt med Udir nylig og spurte om det ikke var premissene til Human-Etisk Forbund som ble lagt til grunn for den nye tolkningen.
Da svarte avdelingsdirektør Cathrine Børnes at direktoratet hadde tolket regelverket, og tatt utgangspunkt i ulike rettskilder, som opplæringsloven med forarbeider.
– Tolkningen av regelverket vil gjelde generelt, og vurderingen vil være lik uavhengig av hvem som har sendt inn spørsmålet. Tolkningsuttalelsen gjelder for hele grunnskolen, skrev Børnes og la til:
– Vi anbefaler ikke at kommunen åpner for at religiøse organisasjoner/trossamfunn deler ut religiøse skrifter eller gjenstander i form av gaver til elevene. Dette gjelder også andre religiøse tekster enn bibler.