FLYKTNINGER: – Norge skal ikke ta en større del enn andre europeiske land, men en viktig del, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

Bollestad krever svar om ukrainske flyktninger

KrF mener Norge bør ta imot minst 20.000 flyktninger fra Ukraina. Nå krever KrF-leder Olaug Bollestad svar fra justisministeren.

Publisert Sist oppdatert

Olaug Bollestad (KrF) ber justis- og beredskapsministeren svare på hvor mange ukrainske flyktninger Norge vil ta imot, i et skriftlig spørsmål til Stortinget tirsdag.

«Hvor mange flyktninger planlegger Norge for å kunne ta imot, har regjeringen startet forberedelsen for å ta imot et stort antall flyktninger, og hvilke signaler er gitt til norske kommuner for å sikre tilstrekkelig beredskap på mottakssiden», lyder spørsmålet fra Bollestad.

KrF mener Norge bør ta imot minst 20.000 flyktninger fra Ukraina.

– Det er ikke et konstant tall. Det kan godt hende at vi må øke antallet dersom det er nødvendig, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Dagen.

– Skal Norge ta imot en større del enn andre europeiske land?

– Norge skal ikke ta en større del, men en viktig del. Norge har forutsetninger for å gjøre det, sier KrF-leder Olaug Bollestad til Dagen.

Så langt har ikke Støre-regjeringen tallfestet hvor mange flyktninger Norge skal ta imot.

– Det vil komme flere og flere

Bollestad viser til at flere norske kommuner står klare til å ta imot flyktninger.

– Kommune-Norge har sagt at de kan ta imot flere. Vi i KrF har vært i kontakt med egne ordførere som enda ikke har hørt noe fra staten om dette.

Tirsdag har 660.000 ukrainere flyktet til nabolandene, opplyser FNs høykommissær for flyktninger. Mandag ble det anslått at tallet kan stige til fire millioner i løpet av de neste ukene.

– Det er utrolig viktig å avhjelpe den humanitære krisen som nå oppstår, spesielt i Polen og Romania. Det vil komme flere og flere, sier Bollestad.

Stiller seg bak regjeringen

Hun roser frivilligheten som har sendt hjelp gjennom kontakter i og utenfor Ukraina. Nå ber hun frivillige organisasjoner være klar når ukrainske flyktninger kommer til landet.

– Under flyktningkrisen i 2015 var det idretten, bedehus og andre kirkesamfunn som bidro med språkkafeer, klesinnsamling og integrering. Dette er vi avhengig av nå også for å lykkes.

Bollestad understreker at hun ønsker å stille seg bak regjeringens håndtering av krigen i Ukraina.

– Regjeringen sitter alltid på mer kunnskap for sine vurderinger enn det vi andre gjør. Dette vet KrF godt siden vi har sittet i regjering selv. Så langt det er mulig skal vi stå samlet om utenrikspolitikken når det er uroligheter, sier Bollestad.

Vil gi kollektiv beskyttelse til ukrainere

Tirsdag tok Rødt til orde for at ukrainere skal innvilges midlertidig kollektiv beskyttelse.

Rødt fremmer forslaget i Stortinget onsdag.

– Vi mener det er viktig å forenkle prosessen slik at ukrainere lett og raskt kan komme seg til Norge. Ukrainere som folk har rett på kollektiv beskyttelse, sier Rødts innvandringspolitiske talsperson Tobias Drevland Lund til NTB.

SV, KrF og MDG har uttrykt støtte til forslaget, melder NTB.

– Vi har en lov som er skreddersydd for en slik løsning i Norge, og vi har alle forutsetninger for å få dette gjort på en enkel og effektiv måte, sier Grete Wold (SV) til NTB.

Utlendingsloven åpner for kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon. Under Balkan-krigen på 1990-tallet ble dette tatt i bruk da Norge tok imot flyktninger fra Bosnia og senere Kosovo.

Powered by Labrador CMS