Bollestad svarer om konverteringsterapi: – Kan ikke støtte forslaget slik det er nå
I juni mente KrF-leder Olaug Bollestad at regjeringens forslag ligner det hennes regjering kom med i fjor. Nå erkjenner hun at det ikke stemmer.
Mandag fikk KrF-leder Olaug Bollestad skarp kritikk fra Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han anklager partiet for å være stille om regjeringens forslag om konverteringsterapi.
«Bollestads pinlige taushet gjør at vi nå må spørre om hva grunnen er til at hun ikke uttaler seg om dette spørsmålet som mange av partiets potensielle velgere tydeligvis er opptatt av: Tør hun ikke, vil hun ikke, eller er hun rett og slett enig i regjeringens forslag?», skrev Selbekk i Dagen mandag.
Vil ikke støtte forslaget slik det er nå
Bollestad sier til Dagen at hun er opptatt av å lytte til høringsinnspillene som har kommet til forslaget.
– KrF er utrolig opptatt av høringsinstituttet. Det er hele vitsen at vi skal lytte til det som kommer inn, og jeg håper regjeringen vil lytte til de sterke motforestillingene som har kommet inn fra faginstansene.
Hun påpeker at saken ikke har kommet til behandling i Stortinget ennå. Nå venter hun i spenning på hva regjeringen vil gjøre med innspillene.
– Hvis det blir sånn at regjeringen velger å overse de sterke innspillene og sende forslaget uendret til Stortinget, vil det ikke være mulig for KrF å støtte det.
– Rom for samtaler og bønn
KrF satt i Solberg-regjeringen, da det første lovforslaget om konverteringsterapi kom i fjor. Det skiller seg blant annet fra årets forslag ved at konverteringsterapi kun skulle forbys for mindreårige. Strafferammen er også økt fra inntil ett år til inntil tre år. Dersom konverteringsterapien har medført betydelig psykisk skade er strafferammen inntil seks år.
– Det er velkjent at KrF sin holdning i denne saken har vært å sikre et vern for mennesker i en sårbar situasjon. Det betyr at vi vil sikre mennesker mot uholdbart press og behandling.
– Vi vil gi rom for faglig veiledning, samtaler og bønn. Det er en del av trosfriheten og den faglige friheten, legger hun til.
Ber regjeringen lytte til fagorganisasjonene
Bollestad legger til at innspill fra viktige institusjoner som Statsadvokaten, Advokatforeningen og Norsk psykiatrisk forening bør få regjeringen til å vurdere å endre lovforslaget.
– En rekke av de kristne organisasjonene har vært svært kritisk, både til dette forslaget og Solberg-regjeringens forslag. Bør disse lyttes til?
– Ja, for dette handler om trosfriheten, og det er viktig å lytte til. Vi må beskytte det som skjer i sjelesorgsrommet, samtidig som vi må lene oss til de andre fagorganisasjonene.
– Er det ikke naturlig for KrF, som opposisjonsparti, å si sin mening om forslaget?
– Holdningen vår er velkjent: vi er opptatt av å verne mennesker i en sårbar posisjon og at de skal beskyttes for uholdbart press, samtidig som vi skal bevare ytringsfriheten og trosfriheten. Det har ikke endret seg. Men det har vært viktig for oss å følge med på høringsrunden, som ble avsluttet for få dager siden.
Erkjenner at hun tok feil i juni
I Dagens leder får Bollestad kritikk for hennes uttalelse til Dagen da forslaget først ble lagt frem i juni i år.
«Med første øyekast ser dette ganske likt ut som det vi foreslo», sa hun til Dagen i juni.
Nå erkjenner hun at det ikke stemmer.
– Det var førsteinntrykket mitt da vi nettopp hadde fått sett forslaget. Nå, når jeg har fått se nærmere på dette, må jeg si at det ikke stemmer.
– Hvorfor rykket dere da ikke ut for å korrigere det?
– Det gikk ut på høring, slik at vi kunne se på detaljene. Vi må sette dette i en sammenheng. Så må jeg også presisere at jeg også den gangen sa at dette var et førsteinntrykk.
KrF blir trolig ikke med i komitébehandlingen
Høringsfristen for regjeringens lovforslag gikk ut 10. oktober. Nå er det opp til regjeringen å sende forslaget til Stortinget med eventuelle endringer.
Før forslaget skal stemmes over i Stortinget vil det trolig behandles i kultur- og familiekomiteen. Der er ikke KrF til stede.
– Når vi kun er tre representanter på Stortinget, vil vi ikke kunne være i alle komiteene. Vi vil si vår mening og stemme over saken i Stortinget, og det er der saken avgjøres, sier Bollestad.
Hun legger til at hun håper at helse- og justiskomiteen, hvor KrF er til stede, også vil få mulighet til å uttale seg om forslaget.