Bollestad ut mot Støres friskole-kutt: – Jeg blir sint
KrF-lederen beskylder de rødgrønne for å ha ideologiske skylapper. – Krokodilletårer, mener Sylvi Listhaug (Frp).
– Jeg blir sint. Det virker som om venstresiden har ideologiske skylapper når det gjelder friskoler. Det er ødeleggende, sier KrF-leder Olaug Bollestad om de rødgrønne kuttene i støtten til friskolene.
Fredag meldte Dagen at flere friskoler må kutte millionsummer i neste års budsjett. Det kan bety oppsigelser av lærere og dyrere skolegang for elevene.
– Det ser ut til å bli blodrødt, sa rektor Audun Raen ved Drottningborg Videregående Skole i Agder.
Borgerlige og rødgrønne kutt
Både Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) foreslo i sine budsjett å redusere statsstøtten til friskolene med 170 millioner kroner i 2022.
Grunnen er at friskolene får statsstøtte som tilsvarer 85 prosent av utgiftene i den offentlige skolen året i forveien. Problemet nå er at den offentlige skolen sparte store summer i koronaåret 2020.
Flere friskole-rektorer mener at de burde få et unntak fra 85-prosentregelen i 2022.
Kuttet KrF-seier
Det er derimot ikke disse kuttene som gjør Bollestad sint.
KrF fikk gjennomslag i budsjettforhandlingene for å øke kapital- og husleietilskuddet med 20 millioner kroner. Støre-regjeringen foreslo å reversere økningen og kutte ytterligere 15 millioner.
– Dette er bort i staur og vegger. De struper foreldreretten ved å gjøre det økonomisk vanskelig for en del foreldre som har lite å rutte med, sier Bollestad
– Blir du like sint over at KrF var med på å foreslå et kutt på 170 millioner kroner?
– Slik beregningsmodellen er, får det konsekvenser for friskolene når kommunesektoren et år har lavere utgifter til skole. KrF fikk inn i statsbudsjettet at bevilgningene til friskolene bør økes i revidert budsjett til våren, dersom det viser seg at beregningsmodellen gir urimelige utslag, sier KrF-lederen og slår fast:
– Denne saken viser at det blir nødvendig.
Bollestad legger til at regjeringen oppnevnte et utvalg som skal vurdere beregningsmodellen. De skal legge fram sin konklusjon i 2023.
Vil ikke avsløre interne samtaler
– Foreslo KrF i regjering å gi friskolene et unntak for 85-prosentregelen i 2022, slik friskolene har etterlyst?
– Vi jobbet for at friskoletilbudet skulle behandles på lik linje med de offentlige skolene. Derfor har vi økt kapital- og husleietilskuddet.
– Kuttet i statsstøtten er mye større enn økningen i kapital- og husleietilskuddet. Diskuterte dere et unntak for 2022?
– Vi har alltid vært opptatt av friskolene. Jeg skal ikke si hva som ble diskutert internt i regjeringen, men du vet like godt som meg at vi er opptatt av friskolene. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, men du skjønner nok hva jeg mener.
Listhaug: – Si unnskyld, Bollestad!
Frp-leder Sylvi Listhaug er kritisk til kuttet i statsstøtten og mener saken viser at alle partier utenom Frp fører en fiendtlig politikk mot friskolene.
– Det er ikke overraskende at Ap/Sp-regjeringen kutter støtten til både private barnehager og friskoler, men det som er ubegripelig er at Høyre og KrF gjorde innledningsjobben for dem og la inn saftige kutt begge steder i avskjedsbudsjettet, skriver Listhaug i en e-post til Dagen.
Hun mener Bollestads kritikk av de rødgrønne er «krokodilletårer».
– Bollestad burde be friskolene om unnskyldning for å ha sviktet dem.
Frp har ennå ikke lagt fram sitt alternative statsbudsjett for 2022, men Listhaug sier at de vil holde statsstøtten til friskolene på 2021-nivå.
– I Sp og Ap sin verden skal helst alle inn i den samme offentlige kverna og gjennom det samme A4-systemet. Å stå mot dette bør være et minimumskrav for å kunne kalle seg ikke-sosialist, mener Listhaug.
Ap: – Bollestad snakker ikke sant
At regjeringen har ideologiske skylapper, slik Bollestad hevder, blir blankt avvist av Kunnskapsdepartementet.
Statssekretær Halvard Hølleland (Ap) mener regjeringen har gjort få budsjettendringer for de private skolene.
– Bollestad snakker med andre ord ikke sant når hun sier at vi struper foreldreretten og gjør det økonomisk vanskelig for en del foreldre som har lite å rutte med, skriver Hølleland i en e-post.
– Jeg skjønner at KrF vil komme på offensiven, men veien dit går vel ikke gjennom å snakke usant om forslagene til politiske motstandere.
Statssekretæren bekrefter at regjeringen fortsatt vil godkjenne religiøse friskoler.
– Det er viktig for regjeringen å ha et sterkt offentlig skoletilbud i Norge. Samtidig skal foreldre ha mulighet til å velge noe annet om de mener det er best for barna siden.