Bondevik tror på tostatsløsning
Kjell Magne Bondevik mener tostatsløsning er eneste mulige utvei for konflikten mellom Israel og palestinerne. En stat for to folk tror han vil være bortimot umulig å styre.
Leder for Oslosenteret og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er uenig med Espen Barth Eide, som i august slo fast at Osloavtalen fra 1993 ikke har klart å løse konflikten i Midtøsten. Det mente han burde føre til vilje til å leite etter andre løsninger der også en enstatsløsning burde vurderes.
Uenig
– Jeg er rett og slett uenig med Barth Eide. Det er vanskelig å forhandle fram en tostatsløsning på grunn av stridsspørsmålene om bosettinger, Jerusalem, grensene og flyktningene. Men enda vanskeligere blir det med en enstatsløsning.
– Frykten på israelsk side er stor for at den palestinske befolkning vil vokse og kanskje en dag komme i flertall i den nye staten. I tillegg blir behovet for å kontrollere altfor omfattende. Men skulle begge parter komme dit hen at de vil forhandle om en enstatsløsning, skal ikke vi i lille Norge langt i nord være negativ til det. Men det forutsetter at begge parter ønsker det, og jeg har ikke sett at det har skjedd verken på palestinsk eller israelsk side, sier Bondevik.
LES OGSÅ: Tony Blair tror på en tostatsløsning
Flere på gli
Stadig flere israelske politikere har det siste året tatt til orde for å vurdere en enstatsløsning med israelsk borgerskap og utstrakt selvstyre for den palestinske minoriteten. Disse politikerne kommer fra høyresiden i israelsk politikk, og flere av dem har verv i den nåværende regjeringen. Økonomiminister Naftali Bennett er den som klarest har satt ord på tanker i denne retningen.
På palestinsk side er det også stadig flere moderate politikere som lufter tanken om å velge en løsning sammen med jødene framfor den ørkenvandringen som Osloavtalene har resultert i uten selvstendighet og uten en bærekraftig økonomi. I et intervju med New York Times i mars i år gikk Tareq Abbas, sønn til president Mahmoud Abbas, inn for en entatsløsning fra Middelhavet til Jordanelven med like rettigheter for både jøder og arabere.
De mest ekstreme som Hamas og deres likesinnede går for en enstatsløsning der palestinerne skal overta kontrollen over hele området. De anerkjenner ikke Israel som stat, men vil ha hele landet og den jødiske befolkningen vekk.
LES OGSÅ: Brende tror fortsatt på to stater
Klare krav
Kjell Magne Bondevik viser til tidligere statsminister Ehud Olmert som gikk sterkt inn for en tostatsløsning, for ellers mente han jødene kom i mindretall i eget land. Men til det nye Palestina må det stilles klare krav.
– Alle verdens land er forpliktet av FNs menneskerettserlæring og internasjonale konvensjoner. Det forventer vi at en ny palestinsk stat også skal. Nå er det mange land som ikke overholder konvensjonene, og vi kan ikke si at dersom de ikke er bedre enn mange av verdens snart 200 land, får dere ikke selvstendighet. Men vi kan legge inn forventninger om at de skal overholde de internasjonale konvensjonene.
– Hva med kravet fra flere sentrale palestinske politikere om at alle jøder skal ut av det framtidige Palestina?
– Jeg er imot et «jøderent» Palestina. Det er i strid med menneskerettighetene. De jøder som ønsker å bosette der, kan ikke renskes ut på etniske premisser. Men dette må bli en del av forhandlingene mellom partene, der Israel krever at deres egne som vil bo i en palestinsk stat, må få bo der, på samme måte som palestinerne innenfor Israels grenser får det, sier Bondevik.
LES OGSÅ: Okkupasjon og bosetninger
Kontrollere støtten
Den store internasjonale støtten til gjenoppbyggingen av Gaza etter krigen i sommer må følges av kontrollmekanismer for bruken av pengene, mener Bondevik.
I tillegg kommer den direkte støtten til De palestinske myndigheter, der Norge årlig har bidratt med 800 millioner kroner de siste årene.
– Det må kontrolleres at pengene går til det beste for befolkningen. Folk på Gaza fortjener å leve under bedre forhold. Det er så tragisk at disse krigene kommer igjen og igjen. Jeg bare håper at partene innser at å holde på slik ikke ivaretar folks interesser. Hvordan en skal unngå misbruk av støtten er vanskelig, og her har både Hamas og Fatah en dårlig fortid. Vi må forsøke å følge pengene helt fram til formålet. Også utenriksminister Børge Brende har uttalt at vi ikke bare kan pøse inn penger uten å sjekke hva de blir brukt til, sier Bondevik.
Kjell Magne Bondevik har besøkt både Israel og de palestinske områdene en rekke ganger og har vært optimist med tanke på en fredsløsning.
– Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig optimistisk nå. Jeg var mer optimistisk tidligere fordi USA la all sin tyngde inn i å løse konflikten. Også den arabiske liga støttet dette initiativet. De omkringliggende arabiske land må være med om det skal bli en holdbar løsning. Da hadde jeg et visst håp om at det kanskje kunne føre fram. Så kom sammenbruddet i forhandlingene og deretter en ny Gazakrig.
– Nå er jeg mindre optimistisk enn jeg har vært på lenge, sier Bondevik.