Bønn for Oslo: Mer krevende med ny biskop

– Enkelte synes det kan være utfordrende å feire gudstjeneste i domkirken, sier pastor og medarrangør.

Publisert Sist oppdatert

Over 20 ulike menigheter i Oslo skal i neste uke arrangere sin årlige bønneuke, Bønn for Oslo. Enhet på tvers av menigheter, organisasjoner og kirkesamfunn er et sentralt element i bønneuken.

«Tradisjonelt har mesteparten av aktivitetene under bønnekampanjen foregått i pinsebevegelsens storstue i Oslo, Filadelfia, mens avslutningsgudstjenesten gjerne har blitt holdt i Oslo domkirke. Der har vanligvis Oslo-biskopen ledet liturgien», skrev Dagen tidligere.

I desember ble Kari Veiteberg innsatt som ny biskop i Oslo etter Ole Christian Kvarme. Mens han har et klassisk syn på ekteskapet, er hun for å vie likekjønnede par.

– Mer krevende

– Det har vært en mer krevende prosess enn vanlig å planlegge Bønn for Oslo. Det å lede et økumenisk arrangement som Bønn for Oslo er krevende fordi det finnes ulik mening om hva som er grunnlaget for samarbeidet. For enkelte er det utfordrende at vi skal feire gudstjeneste i domkirken. Etter vedtaket Kirkemøtet gjorde i ekteskapsspørsmålet, syns noen avslutningsgudstjenesten er vanskelig å delta på, sier Erik Andreassen til Dagen.

Han er pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem og talsperson for Bønn for Oslo.

Det handler mye om syn på hva en gudstjeneste er og hva man gjør når man feirer gudstjeneste sammen, legger han til.

– Noen mener at selve poenget med gudstjeneste er å feire at vi alle er ett, på tross av ulikhet. Men for andre er det å dele nattverd med noen som har et annet syn, det samme som å gå god for det den andre står for.

– Har dere måtte endre noe på det dere har gjort tidligere?

– Nei, vi har ikke endret noe. Poenget er at vi gjør som vi har gjort før, men enkelte mener kanskje at vi bør endre. Vi synes at Bønn for Oslo handler om noe større enn teologisk uenighet i enkeltspørsmål, sier Andreassen.

Dagen har ikke lykkes å få kontakt med Oslo-biskopen, som skal lede liturgien i domkirken.

Inviterer alle

– Hvordan klarer dere å konsentrere dere om det som er sentralt i Bønn for Oslo?

– Vi prøver å holde fokus på det som er viktigst, og det er å be til Gud for byen vår. Vi tenker at økumenikk i utgangspunktet er å møtes på tvers av forskjellige oppfatninger i teologiske spørsmål, for en større hensikt. Men så er det ulik mening om hvor bredt det kan være. Vi ønsker å invitere alle som kan gå god for grunnlagsdokumentet i Bønn for Oslo. Alle som vil kan få lov til å være med å be, sier Andreassen.

– Selv om fellesarbeid er krevende, er det først og fremst en stor glede å stå sammen som kristne. Vi gleder oss til Bønn for Oslo og til festgudstjenesten i domkirken.

Powered by Labrador CMS