Bønn om helbredelse på frammarsj blant danske prester
Ekspert mener skillet mellom stats- og frikirkene er i ferd med å viskes ut.
For 20 år siden spurte Kristeligt Dagbladet et hundretalls tilfeldig utvalgte sogneprester om de praktiserte håndspåleggelse, salvelse eller andre ritualer med tanke på helbredelse. 13 prosent av dem svarte at de praktiserte dette.
Hver tredje prest
Når den samme avisen i dag går ut til 238 prester i Folkekirken med de samme spørsmålene, har andelen steget til 34 prosent.
– Dette er uttrykk for en voksende tendens innenfor den folkekirkelige praksis, sier Marie Vejrup Nielsen, som er lektor i religionsvitenskap ved Aarhus Universitet.
Grenser viskes langsomt ut
Hun plasserer funnet innenfor en global tendens og kaller det den største endringen i kirkelivet siden reformasjonen på 1500-tallet. Da ble som kjent en rekke protestantiske kirkesamfunn dannet.
– Den karismatiske kristendom har endret praksis og organisasjonsform på tvers av konfesjonene. Grensene mellom gamle og nye kirker utviskes langsomt, sier Vejrup Nielsen videre.
– Et sted hvor man satt stille
Mens man tidligere oppfattet Folkekirken (Danmarks statskirke) som et sted hvor man «satt stille og kanskje ikke hadde fokus på det kroppslige», orienterer man seg mer mot den fysiske erfaring, ifølge religionsviteren.
– Den romslighet som til alle tider har kjennetegnet Folkekirken, utvider seg nå til å inkludere ting som vi typisk nok ser i karismatiske frikirker, sier hun.
København-presten Anders Laren bekrefter denne utviklingen.
– Der Folkekirken for 20 år siden var det litt kjedelige, rasjonelle alternativ til de mer karismatiske kirkeretninger, er det langt mer plass til den del av troen i dag, sier han.