Bønnehuset får avleggere
For halvannet år siden åpnet Oase Bønnehuset i Oslo. I løpet av våren åpner to nye Bønnehus, på Eidsvoll og i Halden.
Skøyen finnes to steder i Oslo. Men det er bare et av dem som har eget bønnehus. Det ligger øst i byen, mellom Bryn, Golia, Oppsal og Østensjø.
Søndre Skøyen kapell er ikke prangende og smyger seg nærmest inn mellom eneboliger og en tennisklubb. Innenfor hovedinngangen går jeg rett på avtalen min, daglig leder i Oase, Eivind Arnevåg.
Om noen minutter skal han lede dagens første tidebønn, men tar likevel tid til å starte praten som vi skal fortsette under lunsjen.
Sa først nei
Søndag er det fastelavnssøndag, og vi får et innblikk i Jesu egen bønn til sin Far. Blant annet ber Jesus om at «de alle må være ett».
Nettopp enhet har blitt viktig når mennesker kommer til Bønnehuset på Skøyen for å be, lovsynge og motta forbønn.
– Det er mange som ber, men nå går vi sammen i byen vår og bygda vår jobber sammen. Det er noe av visjonen med Bønnehuset, å skape enhet, sier Arnevåg.
Berørt
Etableringen av Bønnehuset kom etter ønsker om å gjøre noe mer i Søndre Skøyen kapell. Arnevåg sa nei til å dra i gang nye Oase-samlinger av hensyn til kapasitet og fordi han ikke var daglig leder av Oase.
Men boka til den walisiske pastoren og retreatlederen Roy Godwin, «Strømmer av nåde», forandret den tidligere fotballspilleren:
– Jeg ble veldig berørt av den. Det hørtes enkelt ut det de holdt på med, å velsigne mennesker og å overlate resten til Den Hellige Ånd og til Gud. Det tiltalte meg. Og så fikk jeg en visjon fra Gud om å starte et Bønnehus.
– Det var en blanding av at jeg gikk på det budskapet som ble frigjørende for meg og at jeg opplevde å ikke behøve å streve så mye. Så ble det til tanken om et Bønnehus som skulle være åpent hele dagen, sier Oase-lederen.
12 timers åpning
Bønnehuset er åpent 12 timer hver mandag. Alle er velkommen, og folk kan komme og gå som de ønsker gjennom hele dagen.
Aktiviteten er konsentrert om tre tidebønner, klokken 10.00, 13.00 og 19.00 samt en times lunsj fra 11.30. Utenom dette er det rom for personlig forbønn, samtaler og skriftemål.
Innholdet i de halvannen time lange tidebønnene varieres mellom felles bønn, lovsanger, stille bønn, vitnesbyrd, undervisning og refleksjon i tillegg til å være stille sammen. Avslutningen skjer i grupper der to, tre eller fire ber sammen og velsigner hverandre.
Guds nærvær
Bønnehuset ledes i fellesskap av ekteparet Eivind og Merete Føyen Arnevåg. Et medarbeiderteam sørger for driften sammen med dem.
Merete, som til daglig arbeider i Søndagsskolen Norge, tar seg mye av lovsangen under tidebønnene.
– Vi ønsker å komme sammen og søke Guds nærvær på en enkel måte slik at det ikke blir alt for mye planlegging og organisering.
– Vi driver ikke langtidsplanlegging og tenker på hvilke musikere vi må ha med oss og den slags. Det er det mange andre som holder på med. Her skal man møtes for å søke Gud sammen og det skal være enkelt. Ønsker du forbønn, så skal du få det, sier Merete Føyen Arnevåg.
Enkelthet og glede
Ektemannen Eivind supplerer:
– Enkelthet og glede er overskriften for det vi gjør. Det kan ikke være så vanskelig at Den hellige Ånd skal komme. Rammen har vært en ny måte å komme sammen på. Jeg selv trenger jo også et sted å lovsynge og be.
Merete Arnevåg legger til at de har vært heldige å få være med og forme rammen for virksomheten på Bønnehuset.
– Vi er veldig bevisste på at dette ikke er noen menighet, men et bønnehus. Vi ønsker å inspirere til at de er med i sine menigheter og at vi kan være et kraftsenter slik at de som kommer kan med seg velsignelsen tilbake, poengterer hun, og legger til:
– Vi er økumeniske. Det er veldig mange ulike kirkesamfunn som er representert her. Det fungerer bra for vi tar heller ikke opp brennbare temaer. Det er ikke vår oppgave. Vi søker Gud sammen i bønn på tvers av meninger om teologiske standpunkter.
Nasjonalt fokus
– Vi har fått det fra Gud at vi skal ha et nasjonalt fokus. Det tror jeg er riktig, sier Oase-lederen, og forteller at flere nye initiativ dukker opp.
– Det har Gud talt til flere om ved at de har fått bilder av at det skal være små bål over hele landet.
I Eidsvoll blir det åpning av nytt Bønnehus 25. februar. Også i Halden er det et Bønnehus under oppseiling, ifølge Arnevåg.
Han legger til at den kristne enheten brer seg.
For hele Norge
Bønnehuslederne sier at virksomheten i seg selv ikke er så stor, men de tror de er med på noe stort for Norge.
– Poenget er ikke å være så mange her, men om vi kan være til inspirasjon og folk kan starte noe lignende der de bor. Vi har for eksempel hatt et seminar i Ski.
– Den norske kirke har jo alltid tenkt strategisk med å bygge kirke i hver bygd og by. Vi må ta tilbake noe her. Det er en grunnleggende visjon i dette.
- Vi er kalt til å være et folk som velsigner. Vi velsigner de som kommer hit til Herrens hus og vi øver på å velsigne hverandre. Og vi vil velsigne naboen også, og folk vi ikke liker, understreker Merete Føyen Arnevåg.