Bønneleder etterlyser handling fra kristne
Alle områder i samfunnet trenger flere åndsfylte og kreative kristne som skaper, mener den bokaktuelle bønnelederen og KrF-eren Jon Steinar Kjøllesdal.
– Kristendommen er ikke bare å sitte i benkene og høre på forkynnelse under en gudstjeneste. Kristendom er en aktiv handling med den troen vi har, sier Kjøllesdal til Kristelig Pressekontor.
I tillegg til en aktiv hverdag i det politiske livet, har han vervet som leder for Nasjonalt Bønneråd, et nettverk av kristne fra ulike bønnenettverk, bønnesentre og bønnemobiliseringer i Norge.
Dette går hånd i hånd for ham.
I yrkeslivet er han organisasjonsutvikler for Kristelig Folkeparti i Oslo og Østfold. Nå er han også aktuell med sin første bok – Et forvandlet Norge – som forvandler nasjonene.
Den kom for et par uker siden på Hermon Forlag, i første omgang med et forsiktig opplag på 500.
Vekselvirkning
Ikke unaturlig møter KPK den ferske forfatteren på Løvebakken. Her ser Kjøllesdal en synergi og ikke en motsetning mellom bønnens kontemplative verden og samfunnsengasjementet.
– Bønn utretter mye og skaper forandring i seg selv. Når du kobler det med arbeid, får du en vekselvirkning hvor Gud taler og vi handler. Det tror jeg er veldig fruktbart, sier Kjøllesdal som timet bokutgivelsen til den store felleskristne markeringen av innføringen av kristenretten på Moster i 1024.
Disippelgjøring
Kjøllesdal innleder boka med en oppdagelse fra Peru om kirkeplanting. Der fant man at til og med en sterk økning av antallet kristne, ikke nødvendigvis skaper endring i samfunnet. Det fikk KrF-politikeren til å grave etter en årsak.
Han mener svaret er mangel på disippelgjøring. Derfor utfordrer han sine lesere til et liv som Jesus-disipler: Å være en bevisst del av andres liv og oppmuntre hverandre til å følge Gud i hverdagen.
– Det er mye god forkynnelse, mange søndagsmøter og smågrupper mange steder. Men jeg tror vi godt kan gå et steg videre med dette, sier Kjøllesdal som tar til orde for at kristne fellesskap har en mer bevisst mentorvirksomhet.
– Man kan gå sammen to og to, eller tre, for å skape nære relasjoner der mentorer som kjenner oss personlig, kan oppmuntre oss over lengre tid. Man trenger noen å ha fortrolig fellesskap med. Det å skape disse relasjonene, tror jeg også kan hjelpe norske kristne til ikke bare å være kristne, men også å følge Jesus i verden, sier han.
Inspirerende arv
Boka tar utgangspunkt i tusenårsjubileet for kristenretten, og Kjøllesdal mener feiringen den første helgen i juni var en milepæl som kan peke ut en retning for Norge.
– Jeg prøver å være litt praktisk og spørre hvordan vi kan leve ut denne arven videre i dag på alle samfunnsområder, sier han.
Mellom permene er det mange historier om hvordan kristnes valg har påvirket samfunnet i ulike land til ulike tider, som da Hans Nielsen Hauge så sterkt påvirket utviklingen av det moderne Norge.
Kjøllesdal håper hans tekst skal inspirere kristne til nytenkende og åndsfylt engasjement overalt og i alle samfunnslag.
– Det er lett å tenke at ledere skal ta initiativ og gå foran. Men det kan føre til en slags passivitet som gjør at man bare heier på andre i stedet for å gjøre noe selv, advarer bønnelederen.