LANSERT SOM KANDIDAT: Ingjerd Breian Hedberg (midt i bildet) er Bønnelista sin kandidat til kirkerådsleder-valget. Valget skjer ikke før i april 2024.

Bønnelista har landet på hvem de ønsker som kirkerådsleder

En kvinne skal lede kirkerådet i Den norske kirke dersom Bønnelista får det som de vil. Hun vil ha bort bærekraft og menneskerettigheter fra sakskartet.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev nylig at både Frimodig kirke og Bønnelista ønsker seg en mer samlende kandidat som kirkerådsleder enn Gard Sandaker-Nielsen. Han ble allerede i mars i år lansert som kandidat av landsmøtet i Åpen folkekirke.

– Har et kall

Nå har Bønnelista landet på sin egen kandidat, Ingjerd Breian Hedberg, som er gift med leder i Bønnelista, Jo Hedberg.

Hun har 10 år bak seg på Kirkemøtet og åtte år som vara eller fast medlem av Mellomkirkelig råd. I tillegg har hun sittet 18 år i menighetsråd og fire år i fellesråd lokalt.

– Jeg har fått et kall, sier Breian Hedberg til Dagen.

Hun forteller at flere mennesker har bekreftet hennes indre kall til å lede Kirkerådet.

Trenger stemmer

– Hvorfor har Bønnelista ventet så lenge med å lansere ditt kandidatur?

– Det er egentlig ikke aktuelt å si så mye før jeg eventuelt blir innvalgt, men nå står jeg frem fordi jeg er avhengig av at noen kumulerer meg, sier 58-åringen.

Breian Hedberg står i dag som 3. kandidat på en felles liste i Tunsberg etter avtale mellom Bønnelista og Frimodig kirke.

Sammensetning på Kirkemøtet

– Lederne både i Bønnelista og Frimodig kirke har innvendinger mot Gard Sandaker-Nielsen at han ikke er samlende nok. Opplever du deg selv som en samlende kandidat for Kirkemøtet?

– Hvis sammensetningen av Kirkemøtet blir slik at det er aktuelt med en leder fra Bønnelista/Frimodig kirke, så vil jeg nok bli det. Men med et flertall for Åpen folkekirke, er det helt uaktuelt, sier kandidaten, som forteller at hun har beveget seg i ulike leire gjennom mange år.

Vil ha bort bærekraft-saker

Hva er de tre viktigste sakene du vil sette på dagsorden dersom du blir leder for Kirkerådet?

– Det er Jesus som er kirkens herre. Jeg har en drøm om å lese Bibelen høyt som en bibelstafett på Kirkemøtet for å sette Ordet i sentrum, innleder hun.

Breian Hedberg ønsker også å ta bort sakene knyttet til bærekraft og menneskerettigheter for å komme tilbake til evangeliet.

– Det er det som er kirkens budskap. Ikke de politiske innspillene.

Makt tilbake til menighetsrådene

Kirkerådsleder-kandidaten er opptatt av menighetsrådet og ønsker at de skal få disponere egne midler og avgjøre hvem som blir ansatt.

– De siste 20 årene har makten blitt flyttet til fellesråd, bispedømmeråd og Kirkemøtet, noe som gjør det uinteressant å sitte i et menighetsråd. Sånn skal det ikke være.

A- og B-lag

Hun opplever også at det er for lite kontakt mellom ansatte og frivillige i menigheten, og mener mye er lagt opp for førstnevnte gruppe. Det gir et A- og et B-lag, hevder hun.

– Noen får lønn, men det betyr ikke at de frivilliges innsats er mindre verdt.

Det siste Breian Hedberg trekker frem, er frihet.

– I dag skal vi ta hensyn og ikke krenke, men i Guds rike snakker vi ikke om disse tingene, men om nåde og sannhet. Jeg ønsker at vi skal ha den kulturen som Jesus dyrket frem. Guds ord gir retningslinjer for hvilken sannhet som gjelder.

– Byråkrati i forlengelse av staten

Breian Hedberg mener Den norske kirke trenger en trygg og tydelig leder som gir frihet og handlingsrom til medlemmer og menigheter.

– I dag blir kirken styrt som et byråkrati i forlengelse av staten. Det er et kontrollregime og et styresett som ikke gir rom for Guds ord. Gud må ha frihet til å virke i kirken. Vi kan ikke styre eller binde ham, sier hun.

Egnet til å lede endringer

I en e-post til Dagen skriver Jo Hedberg at Ingjerd Breian Hedberg har arbeidet med statlig økonomistyring i mange år og at hun har deltatt i omstilling av fire statlige institusjoner. Han skriver at det gjør henne godt egnet til å forstå og lede endringer i kirken som følge av endrede bevilgninger fra staten.

Hedberg skriver også at hun er opptatt av bønn og har besøkt 20-25 kirker i landet årlig i over 10 år.

– Det har gitt en unik oversikt over kirke-Norge, skriver han.

Kirkevalg

Valget gjennomførest 10. og 11. september.

Forhåndsstemming kan foregå digitalt mellom 10. august og 6. september. Rent praktisk går et medlem som vil stemme inn på kirkevalget.no. Der vil man kunne finne alle valglistene og være med og avgjøre hvem som skal styre kirken både lokalt og nasjonalt.

Kirkevalgreglene slår fast at valg av medlemmer til både menighetsråd og bispedømmeråd/Kirkemøtet skal holdes i alle menigheter samtidig.

Kirkevalg på papir skjer i eget sokn den 8. september.

Kilde: kirken.no

Kirkemøtet

Kirkemøtet er det øverste representative organet i Den norske kirke. Organet ble opprettet ved lov den 8. juni 1984 og består av 116 representanter som normalt samles til møte én gang i året.

Arbeidet mellom Kirkemøtets samlinger ledes av Kirkerådet, som velges av Kirkemøtet. Kirkerådet forbereder kirkemøtene, og har eget sekretariat i Kirkens Hus i Oslo.

Slik er fordelingen av medlemmene:

77 leke medlemmer er valgt ved direkte valg

22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte (valgt av henholdsvis prestene i bispedømmet og de leke kirkelig tilsatte i bispedømmet)

12 biskoper

3 samiske representanter (en nordsamisk representant i Nord-Hålogaland bispedømmeråd, en lulesamisk representant i Sør-Hålogaland bispedømmeråd og en sørsamisk representant i Nidaros bispedømmeråd)

1 representant fra Døvekirken (i Oslo bispedømmeråd)

1 leder i Samisk kirkeråd

Tale og forslagsrett:

Leder av Mellomkirkelig råd

4 representanter for Ungdommens kirkemøte

Én representant for hver av utdanningsinstitusjonene som tildeler graden cand.theol.

Kilde: kirken.no

Powered by Labrador CMS