– Bosetterne trenger ikke frykte evakuering
Den nye lederen for det israelske arbeiderpartiet forsikrer at han tror på en tostatsløsning. Samtidig ønsker han ikke å fremstå som en «due».
– Dersom man inngår en fredsavtale, kan det finnes løsninger som gjør at det ikke er nødvendig å evakuere bosetningene, sier Avi Gabbay i et intervju med israelsk TV.
Uttalelsen kommer etter at han fikk spørsmål om han mener store bosetninger som Eli og Ofra på sikt må evakueres.
– Vi er blitt vant til å tenke at dersom det blir en avtale, så må bosetningene vekk. Men det er ikke nødvendigvis slik, sier Gabbay, som overtok som leder for det israelske arbeiderpartiet i juli.
Han har flere ganger de siste månedene forsikret om at han tror på og jobber for en tostatsløsning, men i intervjuet sår han likevel tvil om at det overhodet vil la seg gjøre å forhandle fram en fredsavtale med palestina-araberne.
– Det er ikke sikkert at vi har noen forhandlingspartner, sier han.
Makt
Under et partimøte i helgen slo Gabbay ifølge den israelske avisen Haaretz fast at Israel trenger den sterkeste hæren i regionen fordi makt er det eneste språket nabolandene forstår. Han sa også at staten må opptre «agressivt».
– Man kan ikke inngå kompromisser når det gjelder sikkerhet. Når de skyter én rakett, skyter vi 20. Det er det eneste språket de forstår. Vi må ha klart for oss at vi er de sterke her. De forsøker alltid å skremme oss, men vi er sterkere enn araberne. Vi trenger ikke frykte dem, men de bør frykte oss, sa han til partifellene.
Uttalelsene kom dagen etter at han avviste et fremtidig regjeringssamarbeid med det største arabiske partiet i Knesset.
I etterkant av møtet rykket Knesset-representant Tzipi Livni ut og presiserte at Gabbays uttalelser står for hans egen regning. Hun understrekte at holdningene hans ikke nødvendigvis er representative for Sionistunionen, som er en valgallianse mellom Arbeiderpartiet og hennes eget parti, Hatnua.
– Stemmefiske
En av rådgiverne til palestina-arabernes president Mahmoud Abbas, Ahmad Majdalani, anklager den israelske arbeiderpartilederen for å være ute på stemmefiske.
– Et forgjeves forsøk på å sanke stemmer fra høyresiden, selv om politikken han nå tar til orde for er en blåkopi av statsminister Benjamin Netanyahus og høyrepartiet Likuds politikk, mener Majdalani ifølge Haaretz.
Han er likevel ikke overrasket over Gabbays uttalelser. Han viser til at Israels bosetningspolitikk opprinnelig ble utarbeidet nettopp av Arbeiderpartiet.
I retning sentrum
Da Gabbay stakk av med seieren under sommerens avstemming, var det etter en valgkamp med løfter om å bringe partiet inn mot sentrum av israelsk politikk, og etterhvert tilbake i en lederposisjon.
Gjennom store deler av Israels historie har Arbeiderpartiet vært det statsbærende partiet, men det er nå 18 år siden forrige valgseier. De siste årene har partiet måttet se tre-fire partier foran seg på meningsmålingene.
Velgere har blant annet rømt til det sekulære sentrumspartiet Yesh Atid, som har overtatt som det ledende opposisjonspartiet, og til Kulanu, som utgjør venstresiden i Netanyahus høyreregjering.
Fordeling
Innenrikspolitisk støtter Gabbay mye av Yesh Atid-partiets kritikk mot de religiøse, men han krever ikke like store forandringer når det gjelder de religiøses særstilling. Han mener blant annet at det er urealistisk å tro at de religiøse vil la seg presse til å tjenestegjøre i forsvaret.
Gabbay er tilhenger av større fordeling av godene i samfunnet og for å bygge ned økonomiske skiller mellom jøder og arabere, og mellom sentrale strøk og utkantstrøk i Israel.
Han ønsker at Arbeiderpartiet igjen skal bli et parti for alle israelere og ikke bare for innbyggerne i Tel Aviv. For å understreke dette, ble helgens partimøte lagt til perifere Dimona i Negev.