Sauene kommer løpende når gårdbruker Christopher Lange lokker.

Breker en bibelsk sannhet

Adlyder sauer bare sin egen hyrde? En bibelskoleklasse i Oslo bestemte seg for å finne det ut. Se videoen!

Publisert Sist oppdatert

Det hele be­gyn­te med at Øy­vind Klei­ve­land, lærer ved fag­sko­len Oslo In­ter­na­tio­nal Bible Col­le­ge (OIBC), skul­le un­der­vi­se and­re-års­stu­den­te­ne om at «Jesu får hører hans røst».

På Fjeld gård på Hare­stua i Opp­land har Klei­ve­land en kom­pis som er bonde. Han tok kon­takt med bon­den og spur­te om stu­den­te­ne kunne få komme og se om bi­bel­or­det stem­te. Chris­top­her Lange var med på no­te­ne. Det var også rek­to­ren ved OIBC.

- Jeg har vært hos Chris­top­her tid­li­ge­re for å prøve ut dette på egen­hånd. Da for­søk­te jeg å lokke sau­ene uten hell, så jeg viss­te at dette ville bli en suk­sess, sier Klei­ve­land.

Den en­ga­sjer­te læ­re­ren leide en buss og tok med seg de 33 stu­den­te­ne som er fra Ni­ge­ria, Fi­lip­pi­ne­ne, Zam­bia, Kenya, Peru, Nepal og India.

En av dem er Eunice Njogu fra Kenya. Sam­men med to andre stu­den­ter for­hør­te hun seg med bon­den for å vite hvor­dan han kalte på få­re­ne sine. De tre fikk der­etter lokke på sau­ene som stod og gres­set på et jorde for an­led­nin­gen.

- Vi prøv­de å bruke or­de­ne «tikka tikka» slik han gjor­de. Da den førs­te stu­den­ten ropte stop­pet de å spise og løf­tet hodet, men så ig­no­rer­te de ham. De andre bryd­de de seg ikke om en­gang, ler Eunice.

Da hun selv skul­le for­sø­ke gau­let hun til ingen nytte:

- Ingen så mye som så på meg.

Det ble en stor opp­le­vel­se for henne å se re­ak­sjo­nen til sau­ene når den ekte bon­den lok­ket.

- De kom alle, med en gang. Det var fan­tas­tisk!

For Eunice har det blitt en vik­tig lær­dom. Som Jesu di­sip­pel må hun gjen­kjen­ne hans stem­me. For å kunne gjøre det må hun bruke tid med ham slik bon­den hadde gjort.

- Det er et spe­si­elt for­hold mel­lom bon­den og sau­ene. Fra det øye­blik­ket har jeg be­trak­tet meg selv som en sau, ler hun.

Det er enda en ting Eunice har lært etter skole­da­gen på Hare­stua.

- Sau­ene føder lam. Det gjør ikke bon­den.

Over­ført til me­nig­hets­sam­men­heng for­står Eunice at det er de krist­ne som har i opp­ga­ve å spre bud­ska­pet til nye men­nes­ker.

- Bon­den skal sørge for mat til flok­ken så de har nok å spise.

Klei­ve­land tror stu­den­te­ne hans har lært en lekse de vil huske hele livet. Selv fil­met han hen­del­sen og la den ut på YouT­ube.

- Det var en snakk­is hele dagen. Stu­den­te­ne ville ha link til YouT­ube-vi­deo­en og send­te den til sine fa­mi­li­er rundt om i ver­den.

Chris­top­her Lange har 130 vin­ter­fora sauer på Fjeld gård på Hare­stua. Han for­kla­rer at lam­me­ne blir opp­lært av mød­re­ne sine til å ad­ly­de stem­men hans, og at de gjør det fra et halvt års-al­de­ren.

Lange pre­si­se­rer at det blir an­ner­le­des med koppe­lam:

- De gjen­kjen­ner stem­men min etter et par dager.

Opp­lands-bon­den tror ikke det spil­ler noen rolle hva som blir ropt.

- Sauer ad­ly­der ulike ord på for­skjel­li­ge språk, men en må gjen­ta det en sier og de må gjen­kjen­ne stem­men, sier han, og for­kla­rer at bi­bel­skole­ele­ve­ne bruk­te feil stem­me selv om or­de­ne var kjent.

På Fjeld gård fikk stu­den­te­ne også med seg et annet «Je­sus-bil­de». Chris­top­her Lange har nem­lig fått støt­te fra Fyl­kes­man­nen i Opp­land til et prøve­pro­sjekt som be­stod i å skaf­fe seg en lama som hjelpe­dyr i saue­flok­ken. Det høy­reis­te dyret er nær­mest som en hyrde for sau­ene.

- Den vok­ter sau­ene for let­te­re rov­dyr som rev og gaupe. La­ma­en be­skyt­ter også mot løs­bik­kjer som på­fø­rer oss stor skade ved at dy­re­ne blir jaget og spredd slik at søy­ene og lam­me­ne kom­mer fra hver­and­re.

Lange for­tel­ler at han ikke har hatt noen tap på om­rå­der der la­ma­en har gått.

- De er vel­dig be­skyt­ten­de over­for flok­ken.

Se videoen øverst på denne siden

Sauen

Ble antagelig først temt i Midtøsten.

Flokkdyr, selv om dette varierer fra individ til individ.

Nevnes ofte av Jesus som bilde på hans etterfølgere.

Powered by Labrador CMS