Utenriksminister Børge Brende (H) prioriterer syriske flyktninger i statsbudsjettet. Her besøker han noen i Beekadalen i Libanon i september. Foto: Kristin Enstad, Utenriksdepartementet/NTB Scanpix

Brende får kritikk for å kutte i langsiktig bistand

Regjeringen kutter i støtten til frivillige organisasjoner for å hjelpe syriske flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

* Les flere saker om statsbudsjettet 2016

– Det er uforståelig at det er her regjeringen ønsker å kutte for å finansiere den humanitære innsatsen, sier Elizabeth Walmann til Dagen.

Hun er assisterende generalsekretær i Digni, paraplyorganisasjon for misjons- og bistandsorganisasjoner.

– Statsbudsjettet viser at regjeringen ikke har tatt inn over seg alvoret i flyktningkrisen, sier Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna og Røde Kors i en felles pressemelding.

Regjeringen vil bruke én milliard mer på å hjelpe den syriske befolkningen i Syria og nabolandene. Totalt skal 4,3 milliarder kroner gå til humanitær bistand og nødhjelp.

Setter sårbare grupper opp mot hverandre

Men det totale bistandsbudsjettet skal bare økes med 575 millioner kroner. En tredjedel av økningen til syriske flyktninger vil gå på bekostning av langsiktig bistand gjennom frivillige organisasjoner.

Regjeringen kutter 326 millioner kroner til frivillige organisasjoner og 165 millioner kroner til multilateral bistand.

Det reagerer organisasjonene kraftig på. De mister penger til å hjelpe folk og land som skal reise seg etter krig og naturkatastrofer.

Walmann påpeker at bevilgningen til de frivillige organisasjonene «utgjør en relativt liten, men svært effektiv, andel av det totale bistandsbudsjettet».

– En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak. Vi mener derfor at regjeringen burde øke bistandsbudsjettet, heller enn å sette fattige og sårbare grupper opp mot hverandre, sier Walmann.

Regningen til verdens fattigste

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp mener regjeringen har gitt en beskjeden økning på humanitær bistand.

– Fjerningen truer mulighetene for å forebygge nye kriser, advarer hun vegne av Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna og Røde Kors.

– Regjeringen sender Syria-regning til verdens fattigste, sier 14 mindre organisajoner i en felles pressemelding.

Det er Caritas Norge, Strømmestiftelsen, Care, Adra Norge, Atlas Alliansen, FORUT, FOKUS, Vennskap Nord/Sør, Plan Norge, SAIH, WWF-Norge, SOS-barnebyer, Utviklingsfondet og Digni.

Alle forventer at regjeringen gjør om dette vedtaket i budsjettforhandlingene.

Kutter infostøtte

Blant annet nesten halveres informasjonsstøtten til organisasjonene som jobber med bistand, fra 90 millioner kroner til 50 millioner kroner.

«I en presset humanitær situasjon må en foreta prioriteringer, og organisasjoner som driver informasjonsarbeid i Norge finansiert av bistandsmidler må ses opp mot dette», er begrunnelsen i budsjettet for Utenriksdepartementet.

Departementet reduserer også bevilgninger til forskning og utredning i Norge og andre OECD-land.

Kritiske røster

Det synes ikke Stian Seland, leder i Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), noe om.

– Regjeringens kutt i informasjonsstøtten med 50 millioner struper ikke bare utviklingsdebatten, men er også et soleklart brudd med regjeringens egen frivillighetspolitikk, sier Seland.

Også Digni reagerer.

– Det kan virke som om regjeringen ikke ønsker kritiske røster. Det er en utvikling regjeringen ikke bør være bekjent ved, sier kommunikasjonsrådgiver i Digni, Kåre Eriksen.

Regjeringen prøvde å kutte i samme støtte i fjor, men det ble ikke godtatt av samarbeidspartiene.

– Ønsker ikke kritikk

Seland mener at det bekrefter et bilde av en utenriksminister som ikke er interessert i sivilsamfunnet.

– Det er tydelig at regjeringen ikke ønsker kritiske stemmer i utviklingspolitikken. I budsjettet foreslår regjeringen å bruke mer penger på bistand og utvikling, da trenger vi mer debatt, ikke mindre, sier han.

KrF krever nye midler

KrF er klar på at bistandsbudsjettet må øke, ikke omfordele midlene, for å møte flyktningkrisen.

- Bistandsbudsjettet må ta høyde for økningen av asylsøkere til Norge. Når regjeringen kommer med oppjusterte prognoser for 2016 i høst, må det friske midler til for å hindre at det er verdens fattigste som må ta regningen for flyktningtiltak i Norge, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann.

Andre poster

* Bistandsbudsjettet blir på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt og blir på 33,6 milliarder kroner.

* Utdanning for utvikling økes med 500 millioner kroner til 2,9 milliarder kroner.

* 150 millioner kroner mer går til helseprosjekter. Totalt blir det 3,1 milliarder kroner.

* Disse sårbare statene skal få mer hjelp, som fokusland for norsk utviklingssamarbeid: Afghanistan, Palestina, Haiti, Somalia, Sør-Sudan og Mali.

* 100 millioner kroner går til to nye bistandsprogrammer mot globale sikkerhetstrusler.

* Ukraina får totalt 390 millioner kroner i bilateral støtte.

Powered by Labrador CMS