Brende: Norge vurderer militær innsats i Irak
Norge vurderer å bidra militært i Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.
– Norge bør bidra militært dersom det pågår folkemord i Irak, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagen for to uker siden. Nå er Børge Brende på sporet.
Norges bidrag kan dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), skriver VG.
Brende er i Paris hvor han mandag formiddag skal møte den franske presidenten François Hollande og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius under en internasjonal konferanse om fred og sikkerhet i Irak.
Hollande: Ingen tid å miste i kampen mot IS
IS utgjør en «global trussel som behøver en global respons», sa president François Hollande, som er vert for samtalene, da han åpnet konferansen mandag.
– Det er ingen tid å miste, la han til.
Representanter fra over tjue land møtes mandag til konferansen i Paris hvor målet er å legge en strategi for hvordan ekstremistgruppen skal bekjempes.
USAs president Barack Obama har nylig lagt fram en strategi som inkluderer luftangrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak, der amerikanske fly har gjennomført mer enn 160 luftangrep siden tidlig i august.
Utenriksminister John Kerry, som i forkant av møtet i Paris har vært i Midtøsten for å forsøke å samle støtte til den USA-ledede koalisjonen mot opprørerne, sa til nyhetskanalen CBS søndag at det er allierte land som er villige til å delta sammen med USA i luftangrepene.
Blant dem som deltar på møtet mandag er Iraks president Fuad Masum og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Fra Norge deltar utenriksminister Børge Brende (H).
Konferansen avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.
Utenriksministrene i de europeiske landene, flere arabiske land og golfstatene og Canada vil delta på konferansen. Også den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, kommer til møtet.
Brende sier at Norge først og fremst har varslet ytterligere satsing på humanitær bistand, men at hele Norges bidrag er under løpende vurdering.
Hva slags militær bistand som kan være aktuell, er ikke avklart og må bli gjenstand for en diskusjon i Stortinget.
– Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende.
Støtter du at Norge skal bidra militært i Irak? Bruk kommentarfeltet under.