Brende sender utsending til Hamas
Utenriksminister Børge Brende (H) sender den erfarne diplomaten Jon Hanssen-Bauer til Qatar for å diskutere situasjonen i Gaza med Hamas-bevegelsens ledelse.
– Jeg kan bekrefte at vår spesialutsending Jon Hanssen-Bauer reiser til Doha. Men jeg bekrefter ikke hvem han snakker med, sier Brende til VG.
– Vi har hele tiden vært åpne på at vi har kontakt med Hamas på diplomatisk, administrativt nivå. Vår appell til Hamas er et sterkt uttrykt ønske om å få til en våpenhvile for å få slutt på de sivile lidelsene, sier Brende, som er sterkt kritisk til den israelske bakkeoperasjonen på Gazastripen.
– Uakseptabelt
– Å gjennomføre en bakkeoffensiv er i utgangspunktet en uakseptabel eskalering. Når det i tillegg var forhandlinger, er det spesielt alvorlig, sa Brende til NTB fredag.
Dagen før møtte han Benjamin Netanyahu i Jerusalem, men greide ikke å overtale den israelske statsministeren til å legge planen om bakkeoperasjon på is.
55 palestinere skal være drept siden israelske soldater rykket inn på Gazastripen, og til sammen 296 er drept siden 8. juli.
Utenriksministeren kaller «Israels maktbruk uakseptabel og uforholdsmessig».
– Dømt til å mislykkes
Flere Hamas-ledere lever i eksil i Qatar, blant dem bevegelsens øverste leder Khaled Meshaal.
Meshaal hevdet fredag at Israel er dømt til å mislykkes med sin bakkeoperasjon på Gazastripen.
– Det Israel ikke har greid å oppnå ved å angripe fra lufta og sjøen, kommer de heller ikke til å oppnå med en bakkeoffensiv. De er dømt til å mislykkes, sa han.
Vilje til våpenhvile
Hamas har flere ganger signalisert vilje til å inngå en våpenhvile på opptil ti år med Israel, men stiller klare krav.
– Vi krever blant annet slutt på aggresjonen og den kollektive avstraffelsen av vårt folk, både på Gazastripen og Vestbredden, samt at Israel opphever blokaden av Gaza, sier Meshaal.
– Det er den israelske okkupasjonen og byggingen av bosetninger som er årsaken til problemene, sier Hamas-lederen.
Nær kontakt
Jon Hanssen-Bauer var tidligere forskningssjef i Fafo og er i dag utenriksminister Børge Brendes spesialutsending i Midtøsten.
De siste ti årene har han på oppdrag fra UD pleid nær kontakt med palestinske ledere, også innen Hamas.
Ifølge NTB nektet Israel å ta imot den norske diplomaten i 2009, etter at han hadde hatt et møte med Meshaal.
– En del av bildet
Brende har gjentatte ganger understreket at det ikke vil bli ført samtaler på politisk nivå med Hamas, noe heller ikke den rødgrønne regjeringen hadde de siste årene. Norske diplomater vil derimot opprettholde kontakten med Hamas.
– Vi må forholde oss til det faktum at Hamas er en del av bildet i Midtøsten. Norske diplomater har kontakt med ulike grupperinger, slik har det alltid vært og det vil fortsette, sa Brende til NTB i desember i fjor.