Brende: Verdensordenen kan slå sprekker
Utviklingen i verden truer med å slå sprekker i den liberale ordenen som er bygd opp de siste 70 årene, advarer utenriksminister Børge Brende (H).
I sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tirsdag pekte han på utviklingstrekk som har forårsaket store endringer i en rekke land det siste året.
– Brexit og den politiske utviklingen i USA illustrerer hvordan politiske maktsentre mister kontakten med store velgergrupper. Bølger av populisme, mobilisering mot migrasjon og misnøye med økonomisk politikk truer med å svekke politiske institusjoner og stabilitet, sa Brende.
Utenriksministeren mener den liberale verdensordenen som er bygd opp etter andre verdenskrig, er truet på grunn av denne utviklingen.
– Mens vi lenge nærmest tok for gitt en stadig styrking av denne verdensordenen, spør vi oss nå hvordan den kan opprettholdes.
– Innadvendt EU
Mens Russland opptrer mer aggressivt, er EU blitt mer innadvendt, ifølge Brende. Han påpeker at unionen sliter med oppslutningen i mange av medlemslandene.
Terrortrusselen og migrantene og flyktningene som kommer til Europa, viser hvordan sikkerhetssituasjonen i vår del av verden er flettet sammen med situasjonen i land sør og øst for Middelhavet.
Brende slår fast at vestlige forsøk på å fremme demokrati og stabilitet i Midtøsten siden 2001 ikke har gitt de ønskede resultatene.
– Invasjonen av Irak var mislykket og fikk store negative ringvirkninger, sa utenriksministeren.
Han pekte også på ettervirkningene av finanskrisen, og at den kritiske, sannhetssøkende samfunnsdebatten har fått dårligere vilkår flere steder. Samlet sett utfordrer utviklingen mye av det vi har oppnådd siden andre verdenskrig, mener Brende.
Uheldige signaler fra Trump
Utenriksministeren konstaterte at noen av signalene fra USAs nye president Donald Trump er bekymringsfulle.
– Vi ser tegn til uheldige endringer på viktige politikkområder som handel, klima og utviklingspolitikk.
I debatten etter talen bekreftet han at Norge sammen med andre land vil forsøk å påvirke USA til ikke å trekke seg fra klimaavtalen som ble vedtatt i Paris. Samtidig understreket han at USA den siste tiden har kommet med positive signaler, blant annet om forpliktelsene i NATO-samarbeidet.
I redegjørelsen pekte Brende også på en rekke positive utviklingstrekk. Han viste til fredsprosessen i Colombia, normaliseringen av Norges forhold til Kina og økonomisk vekst og frihandel gjennom flere tiår.
For en urolig tid varslet Brende en utenrikspolitisk tilnærming han kalte "ansvarlig realisme". Dette vil ofte innebære mer fokus på resultater enn symboler, prioritering av nasjonale interesser og en vilje til å forstå andres utgangspunkt.