Brende vil stoppe lønn til palestinere som ikke er på jobb

Norge og EU har i flere år be­talt lønn til tu­sen­vis av of­fent­lig an­sat­te pa­le­sti­ne­re som ikke møter på jobb. Det skal det nå bli slutt på.

Publisert Sist oppdatert

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) slår fast at det ikke er hold­bart at nors­ke bi­stands­mid­ler bru­kes på denne måten.

- De hu­ma­ni­tæ­re be­ho­ve­ne i Pa­le­sti­na er store. Det er vik­tig at våre bi­stands­mid­ler går til til­tak som for­bed­rer si­tua­sjo­nen for fol­ket i Pa­le­sti­na. Dette vil vi gjøre klart over­for pa­le­stins­ke myn­dig­he­ter, skri­ver Bren­de lille jul­af­ten i et svar på et skrift­lig spørs­mål fra KrFs Kjell In­golf Rop­stad.

61.000 ansatte

Norge har i flere år bidratt med budsjettstøtte direkte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Hensikten er å bidra til å bygge opp et palestinsk statsapparat. Totalt er det om lag 61.000 PA-ansatte i Gaza.

- Jeg er kjent med at et betydelig antall av disse mottar lønn uten å arbeide i sine stillinger på grunn av den politiske situasjonen. Forholdet har sin bakgrunn i Hamas' voldelige maktovertakelse i 2007, da PA instruerte sine ansatte om ikke å møte på jobb for å markere motstand mot Hamas, anfører Brende.

Fortsettelsen av utbetaling av lønn til de PA-ansatte var opprinnelig ment som et midlertidig tiltak, men giverlandene har til nå akseptert at praksisen vedvarer.

- Vurderingen har vært at det kan være risiko for at stans i overføringene kan føre til økt rekruttering til ekstreme grupper, konsolidering av Hamas' makt i Gaza og en forverring av den humanitære situasjonen. Det har også vært et viktig mål å bidra til en følelse av enhet mellom Vestbredden og Gaza, skriver utenriksministeren.

Store kostnader

Når Brende likevel går til det skritt å varsle palestinske myndigheter om at praksisen vil bli endret, har det sammenheng med den anstrengte budsjettsituasjonen.

- Arbeidet for at PA skal kunne klare seg uten budsjettstøtte blir vanskeligere når Gaza påfører budsjettet store kostnader, uten at man i tilstrekkelig grad har mulighet til å drive inn skatter eller betaling for tjenesteyting, mener han.

NRK og flere internasjonale medier omtalte i forrige uke en rapport fra EUs revisjonsrett (ECA), der det tas til orde for at ordningen bør avvikles. EU har til nå forsvart praksisen.

- Hvis du har folk løpende rundt uten å få lønn, er det større sjanser for at de fanges opp av ekstreme grupper som vi ikke har noen kontakt med, uttalte EU-kommisjonens talsmann Peter Stano i forrige uke.

- Hvis ikke de palestinske selvstyremyndighetene betaler disse folkene, hvem skal da sørge for dem? la han til.

Powered by Labrador CMS