Brennas krav har kostet disse kristne barnehagene over én million i omorganisering
Blir urettferdig behandlet, mener styreleder.
Våren 2022 fikk kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gjennomslag for å kreve omfattende organisatoriske endringer for store deler av privat barnehagesektor.
Det har kostet NLM-barnehagene dyrt.
– Det blir mindre penger totalt sett til barnehagedrift og ergo mindre penger til hver enkelt barn, sier styreleder Sigurd Veie i NLM-barnehagene, som er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband.
Motvillig har han brukt halvannet år på å splitte opp konsernet som før het NLM-barnehagene til 35 små enheter. Nå er hver enkelt barnehage blitt et eget selskap organisert under morselskapet «NLM-barnehagene».
Blir det nedlegging og nedbemanning i NLM-barnehagene nå? Les mer lenger nede i saken.
Derfor omorganiserer de
Bakgrunnen for omorganisering er de nye kravene i barnehagelovgivningen, som ble innført fra 1. januar 2023.
En av endringene kunnskapsministeren ivret for var at hver barnehage skulle drives som eget selskap, slik NLM-barnehagene nå har rigget seg for.
Hensikten er å forebygge at flere eiere av private barnehagekonserner tar ut millionutbytte.
– Offentlige penger bevilget til barnehage skal gå til barnehage, argumenterer Brenna.
Dette har omorganiseringen kostet
– Urettferdig, mener styreleder, Sigurd Veie i NLM-barnehagene, som aldri har kunnet dele ut en krone i utbytte til sine eiere.
Det kristne barnehage-konsernets vedtekter forbyr eierne å ta ut utbytte.
– Vi er nok blitt tatt med ned i dragsuget sammen med de store internasjonale konsernene, sier Veier.
Konsekvensene av omorganiseringen har vært et kraftig jafs i NLM-barnehagenes økonomi.
– Hvis vi tar med kostnad og tidsbruk internt i administrasjonen, sammen med bruk av eksterne ressurser som advokat og revisor vil jeg anslå omorganiseringen har kostet over en million. Til nå, sier styrelederen.
Videre fremover kommer økte driftskostnader.
– Hvor mye ekstra det blir i driftskostnader vet vi ikke ennå, men vi jobber med å få på plass en pakkeløsning for alle barnehagene, så revisjonskostnader ikke mangedobles, sier Veie.
Slik rammes barn og ansatte
Konsekvensene av lovendringene kan gjøre det ekstra tøft for barnehager som allerede sliter med å få endene til å møtes.
– Siden hver enkelt barnehage nå er et eget aksjeselskap blir det vanskeligere å overføre penger fra en barnehage til en annen, forklarer Veie.
De siste fire årene har NLM-barnehagene lagt ned tre barnehager.
– Kan det komme flere nedleggelser som følge av omorganiseringen?
– Det er ingen som er i faresonen nå, men det kan skje i fremtiden, for vi har fått en veldig tett oppfølging av driften lokalt. Ser vi at noen barnehager sliter over tid kan nedlegging bli eneste utvei, sier han.
De siste årene har NLM-barnehagene hatt en nedgang i antall søkere.
– Fødselstallene krymper. Det merkes på søknaden til alle barnehager, også NLM sine, sier Veier.
Enn så lenge er det ikke aktuelt med nedbemanning, men vikarbruken kan komme til å kuttes der det blir nødvendig i fremtiden.
Styrelederen utelukker heller ikke behov for økt dugnadsinnsats når det gjelder renhold og enkle vedlikeholdsoppgaver.
Ikke bare ulemper
Sigurd Veier skulle gjerne vært lovendringene foruten, men når omorganiseringen først er gjennomført, sitter han igjen med en viktig lærdom:
– Vi har lært å følge opp hver barnehage mer inngående økonomisk. Det har vært en liten opprydning. Det er nok det positive.