Brent bibel blir bestandig med i Babus bagasje
Journalisten og historikeren Babu Verghese bruker livet på å formidle hva som rammer medtroende i India.
Under Lausanne-kongressen i Sør-Korea snakket inderen til kirkeledere fra hele verden, om forfølgelse av kristne.
– Jeg ønsker å dele med dere, selv om det skjer med dyp smerte, utfordringen med forfølgelse vi kristne i India står overfor i dag. Jeg vil også dele hvordan forfølgelsen blåser liv i evangeliets flamme, sa Verghese til de 5.000 deltakerne på misjonskongressen.
Flere hundre kirker påtent
Med seg på talerstolen hadde han en bibel som han hadde plukket opp i en kirke som ble rammet av massive kirkeangrep i delstaten Manipur, 3. til 4. mai i fjor.
Flere hundre kirker ble påtent. I internasjonale rapporter varierer antallet mellom rundt 250 til over 400.
– Det er et levende vitnesbyrd, sier Verghese til Dagen om bibelen han har i reisevesken sin.
Arv etter Tomas
Ifølge tradisjonen kom det kristne budskapet til India allerede med apostelen Tomas, som ble martyr der. Fortsatt minnes inderne 3. juli som St. Tomas-dagen.
– Men nå går indiske kristne gjennom den verste forfølgelsen i sin historie. Trosfriheten er under angrep, sier Verghese.
Han viser til lovene mot konvertering, men også til jevnlige angrep på kristne.
Protesterer fånyttes
United Christian Forum, All India Catholic Union, Persecution Relief, Evangelical Fellowship of India og All India Christian Council er blant gruppene som har rapportert til myndighetene.
De mener det dreier seg om brudd på både universelle og grunnlovsfestede rettigheter.
– Men til ingen nytte, konstaterer Verghese.
Rørt av foreldreløs jente
Situasjonen i delstaten Manipur har gjort sterkt inntrykk på Verghese. Han tørker tårer når han forteller om en jente på seks år han møtte i en flyktningleir. Hun fortalte at hun manglet foreldre, hus, mat og skole.
Rundt 67.000 mennesker er blitt fordrevet fra hjemmene sine etter angrepene i fjor, meldte religionunplugged.com tidligere i år.
Verghese forklarer situasjonen henger sammen med konflikter mellom folkegruppene meitei og kiku-zo. Økonomiske, politiske og religiøse årsaker ligger bak.
Krig mot Bibelen
Gjennom årene har han skrevet en rekke bøker om hva den kristne tro har betydd for utviklingen av India, ikke minst gjennom bibeloversettelse. Derfor synes han det er ekstra trist at kristendommen blir gjort til en fiende.
– Vi i India står overfor en krig mot Bibelen, en krig mot Bibelens folk, en krig mot bibelsk tro.
Guddommelig mot
Han mener kristne står overfor tre typer angrep i dagens India: Fysiske, intellektuelle og økonomiske.
– Men i alt dette er vår respons positiv. Når vi blir fysisk truet, vil vi ikke gjengjelde, men fortsette å be for dem og vitne om Herren,
Han forteller at tusenvis av evangelister deler evangeliet med søkende mennesker, og at nye troende blir med i husgrupper.
– Den forfulgte kirken vokser dag for dag, og de ferske historiene er fortellinger om guddommelig mot og forpliktelse.