VARSEL: Jan Rune Fagermoen (nederst), avdelingsleder i Kirkerådet, bekrefter over Dagen at de behandler et varsel fra Benjamin Anda (øverst). Anda har vært prest i Giske kyrkje.

Brev til Benjamin Anda ble lekket til NRK. Nå behandler Kirkerådet varsel mot Møre bispedømme

Ble spillereglene i arbeidslivet brutt da et fortrolig brev til presten kom på avveie? Det skal ledelsen i Den norske kirke nå ta stilling til.

Publisert Sist oppdatert

Det er tidligere kjent at presten Benjamin Anda har sendt inn varsel rettet mot sin arbeidsgiver, som er Møre bispedømme. Det skjer etter at et fortrolig brev i hans personalsak ble videresendt til NRK.

Dagen avslørte 16. februar at brevet var lekket av lederen i den lokale presteforeningen.

Anda tilhører den vesle gruppen av prester som ikke fullt ut anerkjenner kvinners prestetjeneste. Hans egen stilling som prest i Den norske kirke er derfor blitt vanskelig, og Anda forlater nå Den norske kirke og blir prest i det Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK).

– Ikke behandling i media

Når Dagen etterspør status for varselet hos Møre bispedømme, opplyser fungerende stiftsdirektør Arvid Helle at det er til behandling i Kirkerådet, Den norske kirkes sentraladministrasjon.

Avdelingsdirektør Jan Rune Fagermoen bekrefter overfor Dagen at de har varselet til behandling.

– Når han har sagt selv at han har varslet, så kan jeg bekrefte at vi har mottatt et slikt varsel, sier Fagermoen.

– Men vi kan ikke drive behandling i media, legger han til.

Ny kanal for varsling

Fagermoen sier varselet ble sendt inn via Kirkerådets nye digitale varslingskanal. Den er åpen både for ansatte og for alle andre, som mener de er utsatt for kritikkverdige forhold i kirken.

Avdelingsdirektøren sier de følger bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Innhenting av fakta står sentralt i undersøkelsene.

Etter en varsling skal arbeidsgiver «sørge for at varselet innen rimelig tid blir tilstrekkelig undersøkt.»

Fagermoen antyder at Anda kan få en tilbakemelding i uke 21. Det er uken som begynner mandag 22. mai.

– Hvor spesielt er det at Kirkerådet behandler et varsel mot et bispedømmekontor i Den norske kirke?

– Det har skjedd i noen tilfeller at biskop eller stiftsdirektør er omvarslet.

Dette er saken

17. januar fortalte NRK at sokneprest Benjamin Anda var i samtaler med biskopen i Møre om sitt framtidige arbeidsforhold i Den norske kirke.

Anda har vært i medias søkelys for sitt syn på kvinners prestetjeneste.

NRK vinklet saken på spørsmålet om økonomisk kompensasjon dersom han slutter som prest. Det var bygget på opplysninger som kommer fram i et brev mellom Anda og biskopen i Møre.

16. februar ble det kjent gjennom Dagen hvordan lekkasjen hadde oppstått. Anders Barstad, som var leder for Presteforeninga i Møre, innrømmet overfor Dagen å ha «formidlet» brevet til NRK.

Han stilte vervet sitt i Presteforeningen til disposisjon etter denne hendelsen.

«Noen titalls» varslere på et år

Den norske kirkes digitale varslingskanal er ett år gammel. På kirkens nettside kan ansatte, frivillige eller hvem som helst andre gå inn og legge inn sine varsler.

Fagermoen sier de akkurat nå teller opp hvor mange som har benyttet seg av denne kanalen, i forbindelse med årsrapporten som er like om hjørnet.

Han anslår at «noen titalls» varslere har benyttet kanalen.

– Jeg kjenner ikke til at det er konkludert med kritikkverdige forhold i noen av sakene, sier Fagermoen.

Han er avdelingsdirektør i i avdeling for digitalisering, utvikling og HR.

– Hva kan for eksempel Andas varsel munne ut i?

– Alminnelige spilleregler i arbeidslivet avgjør hva som skjer hvis vi konkluderer med kritikkverdige forhold. Reaksjonen må hele tiden være innenfor rammen av arbeidsretten og arbeidsmiljøloven, svarer Fagermoen.

Slik havnet brevet på avveie

Brevet var del av en korrespondanse mellom biskop Ingeborg Midttømme og Anda. NRK fortalte at det blant annet handlet om muligheten for at 29 år gamle Anda kunne få en sluttpakke dersom han så seg tvunget til å slutte som prest i Den norske kirke.

Dagen fortalte 22. februar hvordan brevet var kommet på avveie. Det ble først delt i bispedømmets arbeidsmiljøutvalg. Der satt blant andre daværende leder i Presteforeningen i Møre og Romsdal, sokneprest Anders Barstad.

Han har erkjent overfor Dagen å stå bak lekkasjen til NRK Møre og Romsdal. Barstad har senere trukket seg fra sitt verv. Biskop Ingeborg Midttømme har omtalt lekkasjen som «utålelig».

Det er bispedømmets håndtering av dette brevet som er bakgrunnen for Andas varsel.

Powered by Labrador CMS