PASTORPAR: Brian Houston og konen Bobbie er grunnleggerne av megakirken Hillsong.

Brian Houston snakker ut om Hillsong-skandalene

Grunnleggeren av megakirken Hillsong forteller om en problematisk kjendiskultur og personer med narsissistisk oppførsel i et ferskt intervju på amerikansk tv.

Publisert Sist oppdatert

Australske Brian Houston gjestet det amerikanske nyhetsprogrammet Today tidligere i mai.

I det drøyt ni minutter lange intervjuet snakker grunnleggeren av megakirken Hillsong blant annet om den turbulente tiden kirkenettverket har vært gjennom det siste året.

– Jeg mener vi har tillatt en kultur hvor det har vært ett sett med regler for kjendiser og et annet for mannen i gata, sier Houston.

Sparket pastor

I november ble den populære pastoren Carl Lentz sparket fra Hillsong-menigheten i New York City etter at det kom fram at den gifte trebarnsfaren hadde hatt et flere måneder langt forhold med en motedesigner med muslimsk bakgrunn.

Houston mener Lentz var en unik karakter, og at det er mange sider ved ham han savner.

– Når det er sagt, hadde han problemer med sitt lederskap som jeg mener inkluderte løgn og en narsissistisk oppførsel.

Australieren forteller at han har hatt bekymringer omkring Lentz før, men ikke noe som tilsa spesiell håndtering.

– Det er mange ting jeg gjerne skulle ha visst om tidligere. Forhåpentligvis har vi sørget for å ha et mye bedre system for å fange opp problemene i fremtiden. Vi må ta mer ansvar, sier Houston i tv-intervjuet.

Likhetstrekk og ikke

Enkelte har, ifølge tv-reporteren i Today-intervjuet, hevdet at Carl Lentz har likhetstrekk med Brian Houston og den kulturen han var med å skape da Hillsong ble grunnlagt i utkanten av Sydney i 1983.

– På en måte ser jeg på sammenligningen som et kompliment. Det fordi Carl er en begavet mann på mange områder. Samtidig mener jeg det er trekk som er helt forskjellige, sier han og legger til:

– Jeg er fullt og helt en ansvarlig person.

Tøft år

Houston innrømmer at året har vært tøft for Hillsong. I april gikk en pastor i New Jersey av som følge av en upassende melding i sosiale medier. Den samme måneden ble kirken i Dallas lagt ned.

– Det er tydelig at skuffelsene over sakene som har komet fram har vært vanskelige for mange. Noen av sakene er åpenbart konstruerte, andre er sanne.

Houston har reflektert mye den seneste tiden over det Hillsong har vært gjennom.

– Jeg erkjenner at feil har skjedd, og det er områder hvor vi må forbedre oss kraftig på. Jeg stikker ikke hodet i sanden, sier han.

På spørsmål om en kirke kan bli for stor for sitt eget beste, svarer han:

– Jeg tror ikke en kirke kan bli for stor. Jeg tror bare at vi må vokse innover også.

– Alle skal være velkomne

Mot slutten av intervjuet får Brian Houston spørsmål om et annet kontroversielt emne; behandling av LHBT-personer som en konservativ, evangelisk kirke.

Enkelte homofile medlemmer av Hillsong har uttalt at de har hatt det vanskelig og til og med følt på selvmordstanker.

«Hvis jeg ble værende, ville jeg antakeligvis forsøkt selvmord igjen» sa en kvinne, ifølge New York Post.

– Jeg ønsker at vi blir bedre i måten vi kommuniserer og imøtekommer homofile mennesker. Jeg har ingen personlig agenda mot homofile eller lesbiske, men som pastor kan man dessverre ikke alltid representere seg selv, sier Houston.

Pastoren mener han må representere Bibelen og hva den sier. Derfor sier han at Hillsong fremdeles er konservativ når det gjelder syn på homofilt ekteskap.

– Men det er en reise. Alle skal være velkomne i Hillsong. Mange, mange mennesker som er homofile går i Hillsong. Jeg mister nattesøvnen over at de føler de må kjempe så hardt, sier han.

Før intervjuet rundes av avslutter Hillsong-grunnleggeren med følgende setning.

– Jeg mener helt og holdent, av hele mitt hjerte, at Hillsong er er god kirke.

Powered by Labrador CMS