Britene planlegger omfattende bistandskutt
Den britiske regjeringen planlegger omfattende kutt i bistand og nødhjelp til krigsherjede land, viser et lekket dokument fra britisk UD.
Støtten til Syria bli kuttet med 67 prosent, til Libya med 63 prosent, til Somalia med 60 prosent og til Sør-Sudan med 59 prosent, viser dokumentet, som nettstedet openDemocracy har fått tilgang til.
Labours bistandspolitiske talsperson Preet Kaur Gill reagerer sterkt på statsminister Boris Johnsons plan.
– Det er ikke til å komme bort ifra, mennesker vil dø, sier hun.
– Kutt i støtten til land som står midt oppe i en humanitær krise, vil forårsake ødeleggelser, kaste noen av verdens mest sårbare mennesker ut i sult, får pressede helsevesen til å bryte sammen og frata folk tilgangen til rent vann, sier Preet Kaur Gill.
Jemen-kutt
Tidligere i uka ble det kjent at Johnson-regjeringen også kutter kraftig i bistanden til sult- og krigsherjede Jemen, til kraftige protester fra hjelpeorganisasjoner og opposisjonen.
Johnson forsvarte samtidig britenes våpensalg til Saudi-Arabia, landet som gjennom sin krigføring har bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.
– Jeg er sikker på at folk her i landet forstår at vi må redusere bistanden i den situasjonen vi nå står oppe i, sa Johnson med henvisning til koronapandemien.
Hjelpeorganisasjoner kritiserer
Over 100 britiske hjelpeorganisasjoner, blant dem Save the Children og Oxfam, har i en felles uttalelse protestert mot den britiske regjeringens beslutning.
– Historien vil dømme dette landet dersom regjeringen velger å snu ryggen til Jemens innbyggere og på den måten ødelegger Storbritannias internasjonale rykte som et land som trår til og hjelper dem som trenger det aller mest, heter det.
Oxfams leder Danny Sriskandarajah er også dypt kritisk til at britene fortsatt skal forsyne Saudi-Arabia med våpen.
– At Storbritannia ikke stanser salg av våpen som brukes i denne konflikten, er umoralsk, sier han.
Nødvendig
En talsmann for den britiske regjeringen understreker at det ennå ikke er tatt endelig stilling til hvor store bistandskuttene til hvert enkelt land blir på.
– Pandemien har rystet britisk økonomi og tvunget oss til å ta tøffe, men nødvendige beslutninger, blant annet om å gjennomføre midlertidige kutt i den totale bistanden, sier talspersonen.
Storbritannia har til nå hatt en uttalt målsetting om å bruke 0,7 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) på bistand, men reduserer nå dette til 0,5 prosent.
– Vi er fortsatt verdens ledende giver og vil i år brukte over 10 milliarder pund (118 milliarder kroner) på å bekjempe fattigdom, klimaendringer og fremme global helse, sier regjeringens talsperson.