Britisk evangelist talte til norske ungdommer: – Jeg ser folk her som er sultne på Gud
Tidligere leder for en av Europas største ungdomsfestivaler, Mike Pilavachi, ser en tydelig trend blant dagens unge.
Mike Pilavachi var denne helgen tilbake i Norge og på den kristne ungdomsfestivalen Impuls i Stavanger.
64-åringen er norgesvenn og har vært forkynner på Impuls flere år. Dette er sjuende gang han er hovedtaler på konferansen.
– Jeg elsker å være i Norge. Hver gang. Ungdommene er herlige, medarbeiderne likeså. Å komme her er som å komme hjem, sier Pilavachi til Dagen.
Det var engelskmannen, og ungdomsfestivalen han ledet i Watford mellom 1993 og 2019, Soul Survivor, som inspirerte IMI-kirken til å starte Impuls.
Dette året forsøkte engelskmannen å inspirere de norske ungdommene til å leve overnaturlige liv.
– Kristendommen handler ikke om religion. Ikke om lover og regler. Det handler om en relasjon med Jesus. Han som sto opp fra de døde. Ved å si ja til ham, kan de gjøre en forskjell i denne verden, sier Pilavachi.
Ser en trend
Engelskmannen har jobbet med ungdom i en årrekke og sett ulike generasjoner vokse opp.
Selv om han mener ungdom alltid vil ha de samme fellestrekkene, ser han tydelige trender blant dagens ungdom.
– Sosiale medier skaper mye usikkerhet. For eksempel kan et vennskap bli slettet med et tastetrykk. Jeg merker at mange unge strever med å ha langvarige vennskap, sier han.
Å konstant være «pålogget» og påvirket for press, tror han ikke er heldig for de unge.
– Jeg sier ikke at ungdommer for 20–30 år siden var uten angst. Men denne generasjonen virker å streve ekstra mye med nettopp angst, fortvilelse og mental helse. Og det er ikke så rart når de sammenligner seg med fasadene på internett og i sosiale medier.
– Tror du evangeliet kan spille en spesielt stor rolle for denne generasjonen unge?
– Absolutt. Selv om jeg alltid tror evangeliet har kraft. Men i denne konteksten må vi formidle hvem ungdommene er i Kristus. At de har en unik verdi, nettopp fordi Jesus har sagt det, sier Pilavachi.
Utfordrer voksne
Forkynnerstilen til Pilavachi beskrives av folk som kjenner ham som en dyktig formidler med en frimodig og humoristisk stil.
Deltakerne på Impuls både ler og gråter gjennom møtene han forkynner.
Men 64-åringen mener ungdommene trenger mer enn ord fra en scene.
– Dagens unge er glupe. De ser på oss voksne og tester oss. Derfor er det så viktig at vi ikke bare forkynner evangeliet, men faktisk lever det.
Pilavachi utdyper:
– Vi må være en kirke som virkelig er en familie; hvor alle er velkomne og hvor alle mennesker vet at de blir elsket og akseptert – uansett. Et sted de kan legge fra seg sin hemmelige skam. Kirken må være et sted for de gode nyhetene, ellers vil de unge gjennomskue holdningene.
Evangelisten trekker fram Jesu eksempel fra Johannesevangeliet.
– Jesus lærer oss å elske hverandre slik han elsker oss. At dette skal kjennetegne hans disipler. Overfor de unge må vi holde Jesu oppførsel og verdier høyt, men ikke ha en dømmende holdning som heller mot fariseerne, sier han.
Gleder seg over responsen
Gjennom Impuls-konferansen har flere deltakere kommet fram til scenen etter prekenen og ønsket å bli frelst.
Etter møtet på fredagskvelden ble det rapportert fra arrangørene i IMI-kirken at 130 hadde tatt imot Jesus.
– Det finnes ingen bedre følelse. Jeg blir aldri lei av å se unge mennesker oppleve Jesus. Da jeg så alle som trakk fram i salen i går tenkte jeg bare; Gud, vidunderlige Gud, nå kan jeg gå til himmelen lykkelig, sier Pilavachi.
Han tror dagens unge har den samme lysten på evangeliet og Jesus som da han var aktiv med Soul Survivor.
– Jeg ser unge her som er sultne på Gud. De vil lære ham bedre å kjenne, hvordan tjene ham med sine gaver og hvordan bli utrustet i hverdagen. Det er fantastisk å kunne be for og med dem, sier engelskmannen.
Han kaller det et privilegium å få være på en konferanse som Impuls – som var utsolgt mange dager før dørene åpnet.
– Når unge mennesker opplever en et sted hvor de blir akseptert og får være frie, da både kommer det flere og de blir værende. Vi må vise ungdommen at det ikke handler om å være perfekte. Det har kun Jesus klart i historien. Men de forstår at de er elsket for den de er, kan fortvilelsen bli snudd til glede, sier Mike Pilavachi