Britisk politi får snart en ny arbeidsoppgave: Arrestere abortmotstandere
Biskop mener den nye loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter.
«Buffersoner», kalles områdene hvor det nå blir forbudt å flagge abortmotstand. Loven trer i kraft 31. oktober og gjelder i England og Wales. Kritikere mener den bryter med grunnleggende ytrings- og trosfrihet.
Ifølge loven blir det ulovlig å dele ut brosjyrer mot abort innenfor en sone på 150 meter fra klinikken. Innenfor denne sonen kan politiet arrestere aksjonister som forsøker å hindre eller forstyrre pasienter eller ansatte. Brudd på loven kan straffes med saftige bøter.
– Ikke tolerere trakassering
Statsminister Keir Starmer og hans regjering setter nå ut i livet et vedtak som ble gjort i Parlamentet i mai.
– Vi vil ikke lene oss tilbake og tolerere trakassering, overgrep og trusler når folk utøver sin juridiske rett til helsetjenester, sier beskyttelsesminister Jess Phillips fra Labour.
I løpet av de kommende ukene vil politi og påtalemyndighet få veiledning om hvordan loven skal håndheves.
– Falle inn under loven
Stille bønn er ikke spesifikt oppført som lovbrudd under de nye reglene. Det melder Premier Christian News.
BBC skriver derimot at stille bønn ventelig vil falle inn under lovens virkeområde.
Isabel Vaughan-Spruce er arrestert for dette to ganger, men fikk nylig oppreisning og erstatning på rundt 180.000 kroner. Politiet har beklaget at hun ble arrestert og fengslet. Hennes rolige aksjoner har foregått ved en abortklinikk i Birmingham, hvor det allerede er en kommunal forskrift om buffersoner rundt slike anlegg.
Lovgivningen forbyr trakassering, trusler og enhver form for påvirkning, skriver Premier. Kritikere mener begrepet «påvirkning» er for vidt.
– Hvis jeg er en venn eller en mor som spør noen: «Er du sikker på at du vil gjøre dette?», regnes det som innflytelse? Hvis du har en rådgivende samtale mellom to venner, er det påvirkning? Og selvfølgelig, hvis du bare ber, teller det?
Slik spør Lois McLatchie Miller i den kristne juristorganisasjonen ADF UK.
– Vi har allerede sett i lokale buffersoner at folk har blitt stilt for retten bare for tankene sine, sier hun.
Biskop: – Unødvendig
Også den katolske presten Sean Gough er arrestert for å ha bedt i stillhet nær en abortklinikk i Birmingham.
I Bournemouth på sørkysten skal krigsveteranen Adam Smith-Conor møte i retten for samme typen aktivitet: Tre minutters stille bønn utenfor en abortklinikk.
Den katolske biskopen John Sherrington er bekymret for at regjeringen nå innfører et lovverk som er i strid med grunnleggende prinsipper for religions- og ytringsfrihet.
Han kaller buffersonene unødvendige og mener vitnesbyrd om abort og bønn for det ufødte livet faller inn under retten til å vise sin tro i det offentlige rom.
Klekkelig bot etter Fadervår
Nord-Irland fikk sin lov om buffersoner allerede 1. juli. En måned senere ble Claire Brennan (52) arrestert for å ha bedt Fadervår utenfor et sykehus i byen Colleraine. Hun risikerer en bot på nærmere 35.000 kroner.
– Jeg har en moralsk plikt til å stå her og be, sier Brennan.
I Skottland trådte samme type lov i kraft mandag.