Britisk thriller-valg kan resultere i folkeavstemning om EU
Valget i Storbritannia er et av de mest spennende i historien og kan resultere i folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.
Den konservative storavisen The Times slo an tonen på valgdagen, med et bilde av solen som går ned bak Big Ben, ledsaget av tittelen «Dommedag».
Da de om lag 50.000 valglokaler i England, Wales, Skottland og Nord-Irland åpnet dørene klokken 8 norsk tid, var det ingen lange køer.
Det ventes likevel at rundt 30 millioner av landets 50 millioner stemmeberettigede vi troppe opp for å avgi stemme i alt fra provisoriske konteinere til kirker og puber før valglokalene stenger klokka 23.
Dødt løp
De siste meningsmålingene har vist tilnærmet dødt løp mellom de to største partiene, De konservative og Labour, og ingen av dem ventes å vinne flertall i Parlamentet.
– Jeg har ingen anelse om hvem som kommer til å være statsminister om en måned, medgir sjefen for meningsmålingsinstituttet You Gov, Peter Kellner.
You Govs siste måling viser at statsminister David Camerons parti De konservative vil ende opp med 284 representanter i Underhuset, mens Ed Milibands Labour spås 263.
Ikke flertall
Begge partier er dermed langt unna de 326 representantenes som trengs for å sikre flertall og vinneren må derfor søke støtte hos et eller flere andre partier.
Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 48 representanter og har gjort det klart at de akter å støtte en eventuell mindretallsregjering fra Labour.
Partiet kommer derimot ikke til å bidra til fortsatt regjeringsmakt for De konservative, har partileder Nicola Sturgeon slått fast.
Måtte betale dyrt
Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative siden forrige valg, ligger ifølge You Gov an til å miste 26 av dagens 57 plasser i Underhuset.
Partiet, som nesten fikk hver fjerde stemme i 2010, har måttet betale dyrt for samarbeidet med De konservative, og selv partileder Nick Clegg risikerer nå å miste plassen sin i Parlamentet.
Nigel Farages innvandrings- og EU-skeptiske parti UKIP ser ut til å måte nøye seg med 2 representanter i Underhuset, og kommer derfor til å spille en marginal rolle når landets nye regjering skal dannes.
EU-avstemning
Torsdagens valg blir fulgt med spenning også langt utenfor Storbritannias grenser, ettersom statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning om britisk EU-medlemskap dersom han får fortsette.
En slik folkeavstemning kan resultere i at verdens femte største, og EUs nest største økonomi, forlater EU innen 2017.
– Dette parlamentsvalget vil avgjøre Storbritannias plass i verden, på en måte som ingen tidligere valg har gjort. Viktigheten av dette er knapt nok diskutert i valgkampen, konstaterer Jeanne Park i tankesmia Council on Foreign Relations. (©NTB)