FORBUD: Boris Johnson har gjentatte ganger forsikret om at regjeringen hans vil forby konverteringsterapi. Bildet viser markering av Pride-måneden ved statsministerboligen i juni.

Frykter kriminalisering av prester og foreldre

Kristne ledere varsler at de er klare til å bryte loven hvis forbud mot konverteringsterapi for seksuelle minoriteter blir innført.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Boris Johnson har karakterisert forsøk på å endre personers seksuelle legning som noe motbydelig og avskyelig. Samtidig har han erkjent at det er juridisk komplekst å forby dette, men gjentatte ganger forsikret om at regjeringen vil gjøre det.

Det samme gjorde allerede forgjengeren Theresa May sommeren 2018. Representanter for seksuelle minoriteter har anklaget regjeringen for å være sendrektig med arbeidet, men i slutten av oktober kom omsider forslaget.

Høringsfristen gikk i utgangspunktet ut denne uken, men er blitt utvidet til starten av februar.

Urolige for foreldre

Flere prester, pastorer og andre kristne ledere som står for tradisjonell kristen lære om seksualitet og samliv, er urolige for hva et forbud kan innebære.

Nesten 2.200 personer i pastorale stillinger har signert et åpent brev til regjeringen der de uttrykker bekymring for å bli kriminalisert. Initiativet er omtalt i blant annet The Telegraph og The Times.

«I forslagene ser vi en klar mulighet for at vår plikt som kristne ledere til å forkynne Jesus Kristus som Herre, og kalle mennesker til å finne liv i ham, som innbefatter å leve etter hans lover, vil bli kriminalisert. Vi tror også at de kan bli brukt mot kristne foreldre som på lik linje kan bli kriminalisert for å gi kjærlige råd og undervisning til egne barn», heter det i brevet.

Det er formulert av en gruppe med elleve ledere fra forskjellige kirkesamfunn. To av dem sitter i generalsynoden til Church of England, som er kirkens øverste styrende organ.

Kall til omvendelse

Underskriverne uttrykker takknemlighet for at regjeringens forsikring om at de ikke ønsker å innskrenke normal trosutøvelse, men mener det likevel kan bli konsekvensen.

Det skyldes blant annet at de mener «konverteringsterapi» er definert så vidt at begrepet i praksis blir meningsløst.

«Det setter likhetstegn mellom å kalle mennesker til omvendelse til Kristus, som er vår plikt som kristne veiledere, og ondsinnede og kritikkverdige praksiser som har vært i bruk tidligere, som allerede er forbudt og som kristne vil være de første til å fodømme».

Lydighet mot Gud

De understreker at de ikke har noe ønske om å bli kriminelle og legger stor vekt på å underordne seg og støtte myndighetene.

«Likevel mener vi det er viktig at du er klar over at hvis det blir slik at en kjærlig, hensynsfull utøvelse av ortodoks kristen tjeneste, herunder læren om en kristen forståelse av seksualitet og ekteskap, i praksis blir gjort til et lovbrudd, vil vi med dyp sorg fortsette å følge vår plikt til Gud på dette feltet».

De oppfordrer regjeringen til å revurdere saken og velge en annen tilnærming.

Som «trofaste undersåtter av Hennes Majestet Dronningen», minner de om at hun har valgt å være «troens forsvarer». Dermed håper de regjeringen ikke vil innføre lover som bryter med troen hun har tatt på seg å forsvare.

Fastholder plan om forbud

Da likestillingsminister Mike Freer kunngjorde at høringsfristen, fremholdt han at regjeringen vil sørge for at alle får komme til orde med sine synspunkter.

– Fokus i forbudet vil være dem som aktivt søker å forandre noens seksualitet eller status som transperson, med beskyttelse for unge mennesker som en særlig prioritet, sa Freer ifølge Premier Christian News.

Statsråden la til at regjeringen allerede har hatt inngående konsultasjoner med religiøse ledere, klinikere, LHBT-grupper og andre som saken angår. Han mener de vil greie å sette en stopper for praksisen samtidig som ytringsfriheten blir bevart.

Ber kristne bruke tiden

Utvidelsen av høringsfristen blir hilst velkommen av kampanjen Let Us Pray som er blitt satt i gang i forbindelse med forslaget om konverteringsterapi.

– Det gir mer tid til at mennesker kan respondere, og jeg oppmuntrer sterkt kristne til å gjøre det. Disse ekstra åtte ukene som vi har fått, gir oss en mulighet til å snakke med familie, venner og mennesker i menighetene våre, sier talsperson Simon Calvert.

Powered by Labrador CMS