Bruker fortsatt korsfestelse som straff

Avstraffelsen blir fortsatt brukt i flere land. Saudi-Arabia er blant verstingene.

Publisert Sist oppdatert

Sau­di-Ara­bia er et av få land hvor kors­fes­tel­se frem­de­les bru­kes i av­straf­fel­se, men hel­ler ikke Iran, Sudan og My­an­mar slip­per unna Am­ne­sty sitt kri­tis­ke blikk når me­to­den nev­nes.

I ube­kref­te­de rap­por­ter be­skyl­des Sau­di-Ara­bia for å ha be­nyt­tet kors­fes­tel­se et stort an­tall gan­ger de siste årene, og Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal kal­ler det for «den ul­ti­mate form for ond og umen­nes­ke­lig straff». I flere til­fel­ler skal dømte først ha blitt hals­hug­get for der­etter bli hengt opp på et kors.

I følge Kris­te­lig Dag­blad skal myn­dig­he­te­ne i en sak ha dømt sju ju­vel­ty­ver til døden ved kors­fes­tel­se, men myn­dig­he­te­ne om­be­stemt seg i siste liten. De ble iste­den­for hals­hug­get.

I Iran fore­lig­ger det ingen rap­por­ter om kors­fes­tel­ser. Me­to­den er li­ke­vel retts­mes­sig gyl­dig, og i teori­en kan irans­ke døds­døm­te bli hengt opp på et kors for å dø. Be­skri­vel­sen av me­to­den re­fe­re­rer til islam og kris­ten­dom, da den dømte skal hen­ges på et kors med an­sik­tet vendt mot Mekka.

Sau­di-Ara­bia som også be­fin­ner seg på ver­stin­ge­lis­ten over for­føl­gel­se av krist­ne, hen­ret­tet of­fi­si­elt 76 per­soner i 2012.

I 2011 var tal­let 79, men til tross for mas­siv kri­tikk fra in­ter­na­sjo­na­le men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­ner, tyder lite på at lan­det har til hen­sikt å endre sin prak­sis når det gjel­der døds­straff.

I Sudan hvor tolk­nin­gen av islamsk lov er på nivå med Sau­di-Ara­bia, ble i følge Am­ne­sty 88 per­soner hen­ret­tel­se i 2002. Mange av dem ved hals­hug­ging eller kors­fes­tel­se.

Dagen

Powered by Labrador CMS