Brukte 20 år på å bestemme seg: Nå har Kirkemøtet avgjort hvem som blir prestenes arbeidsgiver
Klart flertall for å snu i saken om kirkelig organisering.
100 av 116 delegater i Kirkemøtet vil videreutvikle dagens arbeidsgiverorganisering i stedet for modellen de bestemte seg for i fjor.
Fem delegater var fraværende da vedtaket ble gjort tirsdag formiddag.
Derfor ombestemte de seg
I fjor vedtok Kirkemøtet å utarbeide en delegeringsmodell der flere arbeidsgiverfunksjoner samles under én linje, mens prestene fortsetter å ha rettssubjektet Den norske kirke som arbeidsgiver.
Ordningen har imidlertid møtt stor motstand hos de fleste høringsinstansene i forkant av årets kirkemøtet
Slik er ordningen som videreføres
I dagens arbeidsgiverordning har alle de kirkelig ansatte fellesrådene som arbeidsgiver – utenom prestene. De er organisert under rettssubjektet Den norske kirke (DnK), i praksis bispedømmerådet.
Vedtaket slår fast at den daglige ledelsen gjennomgående skal være todelt mellom det som de fleste steder i praksis vil være kirkeverge og prost.
Kirkemøtet vil videreutvikle denne ordningen.
– Dette kan blant annet skje gjennom fellestjenester og kulturbygging, samt avtaler om forpliktende samarbeid i soknet, heter det i vedtaket.
I tillegg til å videreføre dagens modell styrker Kirkemøtet biskopens tilsyn og ledelse, gjennom blant annet at biskopen får en rolle ved ansettelser i alle vigslede stillinger og nye rammer for myndigheten til å fatte bindende vedtak.
Veien videre
Det har fra før vært tre store utredninger i saken om kirkelig organisering, og mer skal det bli.
Årets kirkemøte ber Kirkerådet om å utrede:
• En ramme for avtaler om lokal ledelse mellom arbeidsgiverorganer for soknet og for rettssubjektet Den norske kirke.
• Hvordan behovet for faglig ledelse av alle arbeidstakergrupper i Den norske kirke kan ivaretas, samt hvordan samledelse skal utøves.
• Hvordan arbeidsgiveroppgaver skal utøves på bispedømmenivå.
– Dette er ikke sluttstreken for dette organiseringsprosjektet. Det kommer opp nye saker om for eksempel menighetsrådets og fellesrådets rolle på Kirkemøtet neste år, sa komiteleder Harald Hegstad i sitt avsluttende innlegg.