Bryllupsflukt fra kirken
To av tre dropper kirke og prest når de skal gifte seg. – Jeg tror kirken betyr mindre for folk nå, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.
I fjor ble det inngått nesten 23.000 ekteskap. Bare 8.000 av dem var i kirkelig regi.
Tallene for kirkelige ekteskap i fjor er de laveste på 17 år, viser ferske tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).
Fjorårets tall står også i stor kontrast til toppåret 2000, da hele 14.000 valgte å gi hverandre «ja» fra alteret.
Tror kirken betyr mindre
Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug er klar på at utviklingen ikke nødvendigvis må vurderes som dramatisk sett fra kirkens side. Et ekteskap er ikke et sakrament og kan inngås like gyldig borgerlig som kirkelig, mener han.
– Men på den andre siden er det bekymringsfullt, sier Nordhaug til Dagen.
– I så viktige begivenheter i menneskers liv ønsker kirken å være med og sette en ramme og gi velsignelse for ekteskapet, fortsetter han.
LES: Paven åpner for skilsmisse
Biskopen tror det er flere faktorer som spiller inn på utviklingen.
– For eksempel vil det kanskje ikke være like naturlig for folk som gifter seg for andre og tredje gang å gjøre det i kirken. For noen ligger nok også lista for å arrangere stort bryllup ganske høyt. Kirkebryllup, med alt som skal høre til av festivitas, blir fort dyre, og mange ønsker heller å gjøre det enkelt. Kostnadene løper løpsk, sier han.
Nordhaug innrømmer at han synes tallene fra fjoråret er lave.
– Jeg tror dessverre at kirken betyr mindre for folk som gifter seg i dag, avslutter han.
– Folk vil vekk
Sjømannskirken har tilsynelatende knekt bryllupskoden. I fjor viet de over 1000 par, og tallene har vært relativt stabile, opplyser utenlandssjef Jan Tommy Fosse. Tallene fra Sjømannskirken er ikke registrert som kirkevielser i statistikken fra NSD.
– Det er mange som inngår ekteskap i utlandet. Dette kan være på alt fra ambassader til lokale vigselssteder, men også i Sjømannskirken, sier han til Dagen.
– Hvorfor tror du det er slik?
– Jeg tror det handler om å gjøre noe annerledes, og at man gjør ekteskapsinngåelsen til noe som er inn i dagens samfunn. Folk reiser stadig mer og vil vekk fra kjas og mas, også når det kommer til ekteskapet som er en reise i seg selv. Det følger så mange forventninger med det å inngå ekteskap i Norge. Det kan også ha noe med kostnader å gjøre, sier Fosse.
Han skulle som Bjørgvin-bispen gjerne ha sett at flere ville ha kirken som rammet omkring ekteskapsinngåelsen.
– Men det gjenspeiler bare samfunnet ellers. Det er mange aktører, og en større bevissthet rundt tradisjonell ekteskapsinngåelse og hvilke andre alternativer som finnes, avslutter han.
– Fortsatt fotfeste
Irene Trysnes er forsker i religionssosiologi ved Universitetet i Agder (UIA). Hun understreker at det er mange tall som peker nedover for Den norske kirke og drar fram eksempler som dåp, vigsel og konfirmasjon. Likevel er hun klar på at tallene er forholdsvis stabile.
– Nå er det for eksempel slik at mange er samboere en stund før de gifter seg. Da kan det være at en del synes det er unaturlig å ha et stort bryllup i kirken. Den vestlige verden er preget av individualisering, og det ser vi også igjen når det gjelder ekteskapsinngåelsen. Folk vil forme bryllupet sitt selv, sier hun til Dagen.
– Og så er det mange som heller bruker penger på en saftig bryllupsreise, legger hun til.
Forskeren påpeker at kristendommen fremdeles har et sterkt fotfeste i Norge, og at de aller fleste i hvert fall velger å gravlegge seg i kirkelig regi.
– Drop-in-dåp har blitt forsøkt i Trøndelag. Er dette fremtiden også for bryllup i Den norske kirke?
– Kirken representerer en tradisjon som en del folk velger å følge. Det er uvisst om det kan gagne kirken å forandre på dette. Kanskje er det høytidelige og flotte kirkerom folk ønsker. I så fall kan mange også falle av om ting blir for uformelle, avslutter Trysnes.
Se også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));