Bryter brødet i familien
Koronakrisen har fått noen til å feire nattverd hjemme for første gang. Familien Myrh har gjort det i mange år.
Måker og kråker synger vekselsang over grønne enger på Garnes i Arna. Det er den mest landlige bydelen i Bergen. Hester beiter og høner spretter rundt på besøksgården familien Myhr forpakter.
Ved et rastebord ute på tunet sitter ekteparet Linn og Kjell Martin Myhr sammen med sønnen Theodor Oliver og Per Rossland. Rossland er en god venn av familien og er i likhet med dem med i Espeland Misjonsmenighet.
Leser innstiftelsesord
«Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste», leser Linn fra Johannesevangeliet.
Kjell Martin fortsetter med innstiftelsesordene som er gjengitt i 1. Korinterbrev:
«For jeg har mottatt fra Herren det jeg har overgitt til dere: I den natt da Herren Jesus ble forrådt, tok han et brød...»
Helst druejuice
Iført latekshansker bryter han et brødstykke som ligger på bordet og deler ut. Etterpå tømmer han sitronsaft i små kopper for de tre andre og seg selv.
På bordet ligger åpne bibler. De fire ber sammen og takker for Jesu død og oppstandelse for deres skyld. Hele samlingen tar fem-ti minutter.
– Vi trenger korset, sier Linn Myhr. Hun er også programlederpå TV Visjon Norge-programmet Live fra Bergen sammen med Bjarte Ystebø.
Hun er oppvokst i Misjonskirken og har vært vant med å feire nattverd i hjemmet helt siden egen oppvekst.
– Ideelt sett ville vi brukt druejuice, men har vi ikke det i huset, bruker vi den fruktsaften vi har, sier hun.
Sterke erfaringer
Kjell Martin har bakgrunn i Den norske kirke og ble vant med fri nattverd etter at han ble engasjert i Misjonskirken i ungdomsårene.
– Vi har opplevd at det er kraft i nattverden. Den er nødvendig for å knytte oss til Jesus og knytte oss som familie sammen, sier Linn.
– Har dere spesielle erfaringer rundt nattverden?
– En gang jeg var på en kristen konferanse i London, ble jeg veldig syk. Jeg klarte ikke å få med meg møtene fordi jeg var så dårlig. Men etter det siste møtet, var det nattverd. Jeg stilte meg opp og var med på det og ble momentant frisk, sier Linn.
Kjell Martin forteller at selv om han ikke var vant med at de feiret nattverd hjemme, har han mange sterke minner fra fellesskapet rundt alterringen i kirken.
– Det var noe herlig og godt over det å kunne gjøre det sammen som menighet, helt fra jeg var unge, sier han.
Hver måned
– Noen kristne tenker at Jesus er konkret til stede i brød og vin, mens andre ser på det som et minnemåltid. Hvordan tenker dere om dette?
– Vi tenker at det er et minnemåltid, at det er brød og saft, men at det minner oss om hva Jesus har gjort for oss. Kraften er ikke i brødet og saften, men i det dette minner om: Seieren Jesus vant for oss, sier Kjell Martin.
De har ikke noen fast rytme på når de feirer nattverd i familien, men anslår at det skjer en gang i måneden.
– Er dette noe dere er opptatt av å formidle også til andre?
– Ja, jeg oppmuntrer andre familier til å gjøre dette, kanskje særlig i tider da man skal ha ferie eller av andre grunner ikke kan feire sammen med menigheten.
– Det er kanskje bare en uke siden en i menigheten var innom på gården og vi feiret nattverd sammen med ham, sier Linn.
Per Rossland fisker fram mobiltelefonen sin. Han leser opp en hilsen han har fått: «Nåde være med dere og fred fra Gud vår far».
– Jesus sa jo noe om hvor stor betydning nattverden har, påpeker Rossland.
Linje til israelsfolket
– Hva tenker dere om at noen reserverer seg mot feiring av nattverden i familien fordi det mangler noe av fellesskapsdimensjonen?
– Det er viktig å gjøre det i fellesskapet, men vi ser det i sammenheng med påskemåltidet. Det feiret jødene da de skulle gå ut av Egypt. Lammet ble brakt inn i familien. Jesus delte det også ut til sine venner. Vi trenger ikke være hele menigheten for å feire det, sier Kjell Martin.
Theodor Oliver er elev på Kongshaug musikkgymnas en drøy times kjøretur unna og bor vanligvis på internat der. Der feirer de nattverd på skolen annenhver uke. Men han har også sans for å gjøre det sammen med familien.
– Jeg synes det er fint. Noen ser bare nattverden som noe man gjør, men jeg tenker det er viktig at Jesus har gitt den til oss som et redskap for troslivet vårt, sier han.